Newsflash
Internaționale

COVID-19 în timpul sarcinii: afectarea placentei și hemoragii cerebrale ale fătului

de Florentina Ionescu - feb. 1 2023
COVID-19 în timpul sarcinii: afectarea placentei și hemoragii cerebrale ale fătului

Studii recente arată că boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, odată apărută în timpul sarcinii, este asociată cu afectarea placentei și cu hemoragii ale fătului.

Două studii publicate recent au scos la iveală potențialul impact pe care îl pot avea infecțiile cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii. Studiile au descoperit că anomaliile placentelor și hemoragiile feților ar putea fi asociate cu COVID-19 în timpul sarcinii.

Cercetătorii monitorizează acum copiii care au fost expuși la virus prenatal, pentru a investiga dacă există efecte pe termen lung în ceea ce privește neurodezvoltarea acestor micuți, scrie newatlas.com

gravida covid in sarcina
Imagine de redgular de la Pixabay 

 

Luând în considerare un volum uriaș de dovezi științifice preexistente cu privire la infecțiile virale în timpul sarcinii, cercetătorii au studiat îndeaproape efectele COVID-19 în timpul sarcinii. Însă abia acum, la trei ani de la apariția acestui nou coronavirus, omenirea începe să înțeleagă mai multe despre modul în care infecțiile prenatale influențează dezvoltarea bebelușilor în uter.

Un studiu condus de cercetătorii de la King's College din Londra a analizat peste 600 de probe de țesut cerebral fetal, colectate între 2020 și 2022. Aproape 5% dintre probele analizate au avut hemoragii corticale, iar în toate acele probe cercetătorii au detectat și prezența virusului SARS-CoV-2. Principalul investigator al studiului a subliniat că a fost un lucru extrem de neobișnuit să se găsească atât de multe probe de țesut cerebral cu hemoragie într-o colecție de probe aleatorii.

Tocmai de aceea este extrem de important, spun cercetătorii, să se urmărească acei copii care au fost expuși în perioada prenatală la COVID-19, astfel încât să se poată stabili dacă există orice fel de efecte pe termen lung în privința neurodezvoltării lor.

Un alt studiu recent publicat, realizat de o echipă de cercetători din Austria, a folosit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a studia efectele infecțiilor cu SARS-CoV-2 asupra placentei și asupra fătului. Acesta este primul studiu de acest gen care folosește imagistica prin rezonanță magnetică în perioada prenatală, pentru a studia structura placentei și organele fătului, investigație realizată la persoanele însărcinate care s-au recuperat după infecțiile cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au realizat investigații IRM în cazul a 38 de persoane însărcinate cu infecție cu SARS-CoV-2 confirmată. Investigația IRM a fost realizată, în medie, după aproape 80 de zile de la un test PCR pozitiv al fiecărei persoane însărcinate. Rezultatele au scos la iveală că acele participante cu infecții cu SARS-CoV-2 prezentau semnificativ mai multe anomalii ale placentei în comparație cu femeile din grupul de control. Este vorba despre schimbări apărute în orma și grosimea placentei și, totodată, de leziuni vasculare.

Tocmai de aceea, spun cercetătorii implicați, acest studiu subliniază nevoia ca femeile însărcinate să fie vaccinate împotriva COVID-19, pentru a se evita astfel complicațiile, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Totodată, acest al doilea studiu a arătat că variantele de dinaintea apariției Omicron au dus la leziuni mai accentuate ale placentei, în comparație cu variantele Omicron care circulă în prezent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe