Newsflash
Internaționale

COVID-19 nu trece prin bariera hematoplacentară

de Florentina Ionescu - feb. 19 2020
COVID-19 nu trece prin bariera hematoplacentară

Nu există nicio dovadă a infecției intrauterine cauzate de transmiterea noului coronavirus la femeile care au dezvoltat sindromul respirator acut 2019-nCoV în ultimul trimestru al sarcinii, potrivit unei cercetări publicate de „The Lancet”.

Astfel, experții amintesc că forma de pneumonie cauzată de noul coronavirus nu trece prin bariera hematoplacentară. 

coronavirus teste femei gravide studiu

Cercetătorii conduși de Huijun Chen de la Wuhan University din China au condus o analiză retrospectivă, care a avut în vedere registrele medicale, rezultatele de laborator și computer tomografiile (CT) de la nivelul toracelui de la nouă femei însărcinate la care s-a confirmat în laborator prezența noului coronavirus. Ele aveau, așadar, COVID-19 și au fost spitalizate în perioada 20 ianuarie-31 ianuarie 2020. 

Cercetătorii au subliniat căă toate pacientele au fost supuse intervenției de cezariană în al treilea trimestru de sarcină. Dintre toate, șapte paciente prezentau febră, scrie medicalbag.com. S-au observat la pacientele gravide și simptome precum tusea, mialgia, durerea în gât și stările de rău. În două cazuri, s-a monitorizat și distresul fătului.

La data de 4 februarie 2020, niciuna dintre femei nu dezvoltase forma severă de pneumonie influențată de COVID-19 sau nu decedase. Experții au notat că au fost 9 nașteri de bebeluși în viață, iar scorul APGAR în primul minut de viață a fost de 8 până la 9, iar scorul APGAR în primele 5 minute de viață a fost de la 9 la 10.

La șase dintre pacientele care au fost testate pentru coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, s-au obținut rezultate negative pentru toate aceste investigații: lichidul amniotic, sângele din cordonul ombilical, exsudatul faringian al nou-născuților și mostrele de lapte matern.

Autorii acestei cercetări sunt optimiști: „Credem că aceste rezultate raportate aici sunt importante pentru a înțelege caracteristicile și transmiterea verticală (de la mamă la făt) potențială a COVID-19 în cazul femeilor însărcinate”. 

 

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: CDC pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe