Newsflash
Internaționale

COVID-19: pandemia a avut un impact devastator în lupta împotriva SIDA

de L. Budin - sept. 8 2021
COVID-19: pandemia a avut un impact devastator în lupta împotriva SIDA

Într-un raport, Fondul Global pentru lupta împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei arată că pandemia COVID-19 a avut un impact devastator în eforturile de combatere a acestor boli.

Pentru prima dată după crearea sa în 2002, Fondul Global pentru lupta împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei (The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) a raportat un regres, informează AFP, preluată de Agerpres.

hiv-sida

Indicatori în picaj

Reprezentanţii Fondului s-au arătat deosebit de îngrijoraţi de reducerile semnificative ale serviciilor de depistare şi prevenţie a HIV pentru populaţiile cheie şi vulnerabile, şi de o scădere accentuată a numărului de persoane testate şi tratate pentru TBC, cu un impact deosebit asupra programelor de luptă contra tuberculozei rezistente la medicamente.

„Impactul COVID-19 a fost devastator. Pentru prima dată în istoria noastră, principalii indicatori sunt în declin”, a spus Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global, citat în raport.

Declin în prevenirea SIDA

În lupta împotriva HIV, pandemia a avut consecințe negative. În timp ce numărul persoanelor seropozitive care primesc terapie antiretrovirală a continuat să crească cu 9% în 2020, raportul indică un declin alarmant al serviciilor de prevenire şi testare pentru persoanele cheie şi vulnerabile.

Numărul persoanelor care au accesat programele de prevenire a SIDA a scăzut cu 11% în 2020 - cu 12% în rândul populaţiilor mai tinere. Numărul tratamentelor administrate mamelor, astfel încât bebeluşii lor să nu contracteze virusul, a scăzut cu 4,5%.

Testarea SIDA a înregistrat o scădere la nivel global cu 22%, întârziind începerea tratamentului în majoritatea ţărilor.

În ţările în care Fondul Global investeşte, 21,9 milioane de persoane au urmat terapie antiretrovirală pentru HIV în 2020, o creştere cu 8,8% în raport cu 2019.

Tratamentele anti-TBC au scăzut

Pandemia de coronavirus a avut consecinţe catastrofale și în lupta împotriva tuberculozei.

În 2020, numărul persoanelor tratate pentru tuberculoză rezistentă la medicamente a scăzut cu 19%.

În ţările în care Fondul Global investeşte, aproximativ 4,7 milioane de persoane cu această boală au primit tratament, cu aproximativ 1 milion mai puţine în comparaţie cu anul 2019.

Mai puține teste pentru malarie

Până în prezent, programele de luptă contra malariei par să fi fost mai puţin afectate de COVID-19, se precizează în raport.

Cu toate acestea, numărul de teste efectuate asupra persoanelor suspecte de malarie s-a redus cu 4,3% în 2020. Şi progresele în ceea ce priveşte limitarea răspândirii bolii au stagnat, a notat Fondul Global.

În tot răul, și-un bine

Totuși, pandemia a generat și un efect pozitiv. În Nigeria, spre exemplu, agenţia naţională pentru combaterea SIDA a făcut teste HIV persoanelor care se prezentau la centrele medicale pentru teste COVID-19. Rezultatul: depistarea persoanelor seropozitive a înregistrat o creştere.

Fondul Global este un parteneriat original între guverne, societatea civilă, sectorul privat şi pacienţi. Jumătate din fondurile sale sunt utilizate pentru lupta împotriva SIDA, cealaltă jumătate fiind direcţionată către combaterea malariei şi a tuberculozei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe