Newsflash
Internaționale

COVID-19 poate cauza căderea părului?

de Florentina Ionescu - ian. 21 2021
COVID-19 poate cauza căderea părului?

Academia Americană de Dermatologie a publicat un articol în care trage un semnal de alarmă: pacienții care s-au recuperat după o formă de COVID-19 au observat o cădere semnificativă a părului.

Chiar și la luni bune după perioada de recuperare în urma episodului de COVID-19, mulți pacienți au descoperit că le cade părul, iar cantitatea firelor și a șuvițelor este semnificativă, potrivit www.aad.org.

Însă potrivit specialiștilor din cadrul Academie Americane de Dermatologie (AAD), căderea părului cu care se confruntă mulți pacienți ar putea să nu fie un fenomen neașteptat. Medicii spun că fenomenul de cădere a părului este normal după febră ori după o boală.

caderea parului si COVID-19 legatura cu febra

V-ar putea interesa și: 1 din 5 pacienți cu COVID-19 riscă să dezvolte tulburări mintale în decurs de 90 de zile

Febra este un simptom frecvent al COVID-19, iar experții AAD spun că la câteva luni după ce o persoană a avut febră sau după perioada de recuperare survenită în urma unei boli, mulți pacienți observă o cădere vizibilă a firelor de păr.

Deși mulți pacienți ar fi tentați să creadă ori să perceapă acest fenomen ca pe o cădere a părului, de fapt, este o „năpârlire”. Termenul medical pentru acest tip de năpârlire / cădere a părului este „telogen effluvium” (o formă de cădere temporară a părului care are loc, de obicei, după o perioadă de stres, după un șoc sau după un eveniment traumatizant, scrie www.medicalnewstoday.com).

Specialiștii americani explică și faptul că telogen effluvium are loc atunci când mai multe fire de păr decât ar fi normal intră în etapa de „năpârlire” (telogen) a ciclului de creștere a firului de păr, în același timp. O perioadă de febră sau de boală poate forța, deci, mai multe fire de păr să intre în faza de cădere sau de năpârlire.

Majoritatea pacienților observă o cădere accentuată a părului la două sau trei luni după ce au avut febră sau au avut o boală. Șuvițele de păr pot să cadă fie în timpul dușului / spălatului podoabei capilare, fie în timpul pieptănatului. Potrivit sursei citate, telogen effluvium poate dura șase până la nouă luni înainte de a înceta.

Stresul poate cauza o cădere temporară a părului

Chiar dacă o persoană nu a dezvoltat febră sau COVID-19, tot este posibil să observe acest fenomen de cădere a părului (telogen effluvium). Stresul emoțional poate forța o anumită etapă, în care mai multe fire de păr decât numărul normal sunt forțate să intre în etapa aceasta. Iar în lunile de pandemie, multe persoane s-au simțit mai stresate și mai anxioase, după cum au arătat și studiile. (Citiți aici mai multe despre primul studiu din România despre despre impactul pandemiei asupra sănătății mintale.)


Notă autor:

Credit foto: Phimchanok Srisuriyamart de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe