Newsflash
Internaționale

COVID-19 și criza medicamentelor

de Dr. Mădălina Badea - dec. 4 2020
COVID-19 și criza medicamentelor

Autorităţile europene caută soluţii pentru a crește producţia unor medicamente cu probleme de disponibilitate, care sunt și mai greu de accesat odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19.

poza 2Uniunea Europeană (UE) caută metode de a garanta accesul la anumite medicamente în această perioadă dificilă, prin încercarea de a ocoli dreptul anumitor companii de a produce medicamente prin
patent, respectiv prin oferirea de stimulente companiilor pentru a muta producţia în Europa, informează Reuters.

Măsurile au rolul de a asigura accesul la anumite medicamente cu probleme în ultimii ani, accesul fiind și mai dificil odată cu pandemia de COVID-19, care a îngreunat comerţul și exportul acestora.

Conform documentului emis recent de UE, se dorește implementarea unor proceduri mai rapide în timpul crizelor, care să permită producţia anumitor medicamente pe teritoriul ţărilor europene fără acordul firmelor care deţin patent.

Așa-numita „licenţiere obligatorie” (compulsory licensing) este permisă de Organizaţia Mondială a Comerţului în situaţii de urgenţă, ca o abatere de la reguli, aplicarea ei fiind luată în considerare ca o ultimă soluţie în încercarea de a asigura disponibilitatea acestor medicamente.

De asemenea, în urma consultării cu companiile farmaceutice, de anul viitor, UE va identifica zonele de vulnerabilitate, fiind luată în considerare și măsura mai puţin drastică de a acorda stimulente anumitor firme pentru a muta producţia în Europa.

Aceste măsuri fac parte dintr-o strategie mai amplă, care își propune, printre altele, să crească accesibilitatea la medicamentele cu preţuri reduse și să stimuleze competiţia între companiile farmaceutice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe