Newsflash
Internaționale

Crioablaţie sau terapie medicamentoasă antiaritmică?

de Dr. Diana Andronache - feb. 5 2021
Crioablaţie sau terapie medicamentoasă antiaritmică?

Iniţierea precoce a strategiei de control al ritmului prin crioablaţie a fost asociată cu o rată semnificativ mai mică de recurenţă a aritmiei, comparativ cu administrarea medicamentelor antiaritmice, în cazul pacienţilor cu fibrilaţie atrială paroxistică.

1Fibrilaţia atrială reprezintă un sindrom aritmic cu un fenotip electrocardiografic comun, al cărui mecanism electrofiziologic de bază este reintrarea printr-un microcircuit funcţional.

Această entitate patologică este asociată în mod independent cu un risc crescut de deces și un nivel crescut de morbiditate, cum ar fi insuficienţa cardiacă și accidentul vascular cerebral, precum și cu spitalizări frecvente și o calitate redusă a vieţii.

În New England Journal of Medicine au fost publicate recent rezultatele studiului EARLY-AF, care arată că o strategie de iniţiere precoce a terapiei minim invazive, de tipul crioablaţiei, în cazul pacienţilor cu fibrilaţie atrială (FiA) paroxistică poate îmbu­nătăţi rezultatele clinice.

Noi perspective de tratament

În acest studiu multicentric au fost incluși 303 pacienţi cu vârsta peste 18 ani, randomizaţi pentru a fi trataţi fie cu antiaritmice (149 de pacienţi), fie prin proceduri de crioablaţie (154 de pacienţi). Cu ajutorul unor dispozitive implantabile, pacienţii au fost monitorizaţi zilnic timp de un an.

Un criteriu important de includere în acest studiu a fost diagnosticarea fibrilaţiei atriale simptomatice și cel puţin un episod de FiA documentat electrocardiografic pe o perioadă de 24 de luni anterior includerii în studiu. Pacienţii care urmau tratament antiaritmic din clasa I sau III în doze terapeutice au fost excluși din studiu.

În cazul pacienţilor trataţi prin crioablaţie, 42,9% au avut documentată o recurenţă a episodului aritmic, faţă de grupul celor trataţi prin medicaţie
antiaritmică, unde acest eveniment a fost documentat la 67,8% dintre pacienţi (P<0,001).

De asemenea, episoadele de fibrilaţie atrială simptomatică recurentă au fost mai rar întâlnite în grupul pacienţilor trataţi prin ablaţie (11%), faţă de grupul pacienţilor care au primit terapieantiaritmică (26,2%).

Evenimentele adverse grave documentate în cazul pacienţilor trataţi prin crioablaţie au fost întâlnite la 3,2% dintre ei (trei cazuri de paralizie a nervului frenic, două cazuri de tahicardie cu complex larg), iar în cazul pacienţilor care au primit terapie antiaritmică – la 4% dintre aceștia (un caz de sincopă, un caz de decompensare a insuficienţei cardiace).

În ambele grupuri au fost documentate cazuri de bradicardie simptomatică, pentru care a fost necesară implantarea stimulatorului cardiac.


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2029980

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe