Newsflash
Internaționale

Cu zahăr sau fără zahăr, cafeaua ne ajută să trăim mai mult

de Florentina Ionescu - iul. 26 2022
Cu zahăr sau fără zahăr, cafeaua ne ajută să trăim mai mult

Un studiu recent vine cu date interesante pentru iubitorii de cafea, chiar și pentru cei care o beau cu zahăr. Se pare că cei care consumă această băutură trăiesc mai mult.

Consumul moderat de cafea, cu sau fără zahăr, este asociat cu un risc redus de deces, potrivit unui studiu prospectiv de cohortă, publicat anul acesta, scrie www.medscape.com

cafea microbiom intestinal

Cei peste 170.000 de oameni din Marea Britanie care au băut aproape două până la patru cești de cafea pe zi, cu sau fără zahăr, au avut o rată mai mică de deces în comparație cu cei care nu au băut deloc cafea, a subliniat autorul principal al studiului, dr. Dan Liu, de la departamentul de epidemiologie din cadrul Southern Medical University, din Guangzhou, China.

„Studiile observaționale anterioare au sugerat o asociere între aportul de cafea și riscul redus de deces, dar ele nu au făcut diferența între cafeaua consumată cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali și cafeaua consumată fără”, au scris dr. Dan Liu și colegii săi în revista Annals of Internal Medicine.

Pentru a afla mai multe, investigatorii au analizat datele de la aproape un milion de participanți din Marea Britanie, în perioada 2006 – 2010. Acești participanți au răspuns la chestionare, interviuri, au fost supuși unor măsurători fizice și unor teste medicale.

Din acest grup, 171.616 participanți au completat cel puțin un chestionar cu privire la alimentație și au întrunit criteriile necesare pentru prezentul studiu, inclusiv lipsa cancerului ori a unei boli cardiovasculare la momentul înrolării.

Rezultatele de la aceste chestionare au arătat că 55,4% dintre participanți au băut cafea fără niciun fel de îndulcitor; 14,3% au băut cafea cu zahăr; 6,1% au băut cafea cu îndulcitori artificiali; și 24,2% nu au băut deloc cafea. Consumatorii de cafea au fost apoi împărțiț în grupuri în funcție de cât de multe cești de cafea au băut pe zi.

In decursul a aproape șapte ani, 3.177 dintre participanți au decedat, inclusiv 1.725 de persoane care au murit din cauza unui cancer și 628 de persoane care au murit din cauza bolilor cardiovasculare.

Investigatorii au descoperit că persoanele care consumau cafea au avut un risc semnificativ mai mic de a deceda indiferent de cauză, de boală cardiovasculară ori de cancer, în comparație cu persoanele care nu beau deloc caea.

Beneficiile au fost observate în rândul tuturor tipurilor de cafea, inclusiv celei măcinate, instant și decofeinizate. Efectele protective ale cafelei au fost cele mai evidente în cazul persoanelor care beau aproape două până la patru cești de cafea pe zi, în rândul cărora decesul a fost cu aproape 30% mai scăzut, indiferent dacă persoanele au adăugat sau nu zahăr în cafea.

Persoanele care au băut cafea cu îndulcitori artificiali nu au trăit semnificativ mai mult decât acele persoane care nu beau deloc cafea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe