Newsflash
Internaționale

Cum știu sigur dacă am gripă, sunt răcit sau am COVID-19?

de Florentina Ionescu - ian. 11 2022
Cum știu sigur dacă am gripă, sunt răcit sau am COVID-19?

Întrebarea care îi preocupă pe mulți dintre noi în această perioadă este cum putem ști cu certitudine dacă suntem răciți, avem gripă ori infecție cu SARS-CoV-2.

Experții spun că testarea este cea mai bună modalitate pentru a determina ce infecție aveși, deoarece simptomele virozelor, simptomele infecției cu virus gripal ori cele ale infecțiilor cu coronavirus SARS-CoV-2 pot să se suprapună. 

Risc dublu de deces în cazul coinfecţiei gripă-COVID-19 

simptome gripa covid-19
Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels
 

Virusurile care cauzează răcelile, gripa și COVID-19 se transmit în acelașii mod, prin picăturile extrem de mici din nasul și din gura persoanelor infectate, scrie medicalxpress.com și acestea pot fi răspândite în aer înainte ca persoana să realizeze că este infectată. Perioada de incubație, până când persoana va începe să se simtă bolnavă, variază. Unele persoane infectate cu SARS-CoV-2 nu prezintă niciun fel de simptome, însă chiar și așa, există posibilitatea ca ele să transmită boala COVID-19. 

Vaccinarea antigripală, esenţială în pandemia de COVID-19 

Tusea, febra, oboseala și durerile musculare sunt simptome frecvente atât în cazul gripei, cât și în cazul COVID-19, spune Kristen Coleman, profesor și cercetător la University of Maryland School of Public Health. Simptomele specifice bolii COVID-19 includ atât pierderea simțului mirosului, cât și pierderea gustului.

În schimb, răcelile banale tind să aibă simptome mai ușoare, cum ar fi nasul înfundat și durerile în gât. Febra este un simptom comun mai degrabă gripei.

În ciuda unor informații false prezentate în mediul online, virusurile nu s-au unit pentru a crea o nouă boală, chiar dacă ați auzit, probabil, de cazurile de „flurona”. Însă rețineți că este posibil să faceți simultan gripă și COVID-19, condiție care este denumită de unii specialiști „flurona”. Ea nu este o boală nouă.

„O coinfecție de orice fel poate fi severă sau poate agrava toate simptomele dumneavoastră. Dacă cazurile de gripă continuă să crească, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri din aceste tipuri de infecții virale de tip coinfecție ce vor apărea în săptămânile sau lunile următoare”, a declarat Kristen Coleman.

Concluzia este simplă: cu atât de multe simptome similare cauzate de cele trei tipuri de virusuri, testarea rămâne cea mai bună opțiune pentru a determina ce fel de infecție aveți. Unele farmacii oferă spre vânzare teste pentru virusul SARS-CoV-2, iar odată ce veți ști sigur că aveți în același timp gripă și COVID-19, medicul va putea să prescrie tratamentul corespunzător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe