Newsflash
Internaționale

Cum știu sigur dacă sunt infectat cu Omicron?

de Florentina Ionescu - ian. 17 2022
Cum știu sigur dacă sunt infectat cu Omicron?

Despre infecția cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 se vorbește tot mai mult în această perioadă. De aceea, este important să cunoaștem simptomele, pentru a putea identifica rapid boala.

Pe măsură ce infecțiile cu varianta Omicron continuă să se răspândească în lume, au apărut unele informații cum că simptomele de COVID-19, într-o anumită măsură, sunt diferite de cele ale infecțiilor cu varianta Delta a coronavirusului. Așa că oamenii de știință au încercat să ofere un răspuns la întrebarea: „Diferă într-adevăr simptomele date de infecția cu Omicron de cele ale altor variante?”. 

Riscul de spitalizare este cu aproape 70% mai mic în cazul variantei Omicron 

simptome varianta omicron studiu
Fotografie creată de Edward Jenner, de la Pexels

 

Numeroase rapoarte apărute în diverse țări au reprezentat un motiv în plus de optimism, sugerând că infecțiile cu varianta Omicron tind să cauzeze simptome mai ușoare decât infecțiile cauzate de variantele anterioare ale SARS-CoV-2, cum ar fi Delta, scrie www.medicalnewstoday.com.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC)  a enumerat posibilele simptome ale unei infecții cu SARS-CoV-2, fără să specifice însă o variantă anume. Aceste simptome sunt: 

- Febră sau frisoane
- Tuse
- Dificultate în respirație
- Fatigabiitate
- Durere musculară
- Durere de cap
- Pierderea simțului mirosului sau simțului gustului
- Durere în gât
- Congestie nazală sau rinoree
- Greață sau vărsături
- Diaree.

Chiar și așa, experții CDC notează că această listă nu este exhaustivă, iar pacienții ar putea avea diferite simptome sau combinații de simptome.

Un studiu recent, „Zoe COVID Study”, condus de cercetătorii de la compania de cercetări în domeniul sănătății, ZOE, și de cei de la King’s College London din Marea Britanie – a folosit date medicale de la peste patru milioane de participanți. Analiza recentă efectuată de cercetători în cadrul acestui studiu a avut scopul de a determina dacă au existat orice fel de diferențe între cele mai frecvente simptome ale infecției cu varianta Delta și cele mai frecvente simptome ale infecției cu Omicron. 

OMS: Testele PCR, valabile pentru depistarea variantei Omicron 

Experții au comparat simptomele raportate prin intermediul aplicației Zoe COVID Study ale participanților din Marea Britanie care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 în octombrie 2021, atunci când varianta Delta era dominantă în Marea Britanie, cu simptomele ale persoanelor testate pozitiv în luna decembrie 2021, când Omicron a devenit varianta dominantă în această țară.

Analiza preliminară a indicat că simptomele raportate cel mai frecvent, care au fost detaliate în ambele luni (octombrie 2021 și decembrie 2021) au fost, în mare parte, aceleași: rinoree, durere de cap, fatigabilitate, strănut și durere în gât. Rezultatele acestea sugerează că nu există diferențe puternice în cazul simptomelor cele mai întâlnite care să fi fost cauzate de cele două variante ale SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, potrivit datelor auto-raportate, oamenii de știință de la ZOE au mai subliniat că pierderea mirosului și pierderea gustului par să fie simptome întâlnite mai rar în rândul persoanelor recent testate pozitiv pentru COVID-19.

Ce spun medicii americani despre simptomele infecției cu Omicron

Dr. David M. Cutler, medic de familie la Saint John’s Physician Partners din Santa Monica, California, SUA, a reiterat că simptomele pot varia de la o persoană la alta și că este posibil să nu iasă în evidență în vreun fel, comparativ cu semnele unei infecții cu variantele anterioare ale SARS-CoV-2.

„Varietatea simptomelor văzute în cazul Omicron este aceeași cu paleta de simptome întâlnite la alte variante ale SARS-CoV-2. Este chiar notabil că persoanele afectate de aceeași variantă ar putea să experimenteze simptome destul de diferite. Unii raportează nas înfundat, alții au dureri de cap, uneori dureri în tot corpul, iar alții au durere în gât”, a declarat dr. David M. Cutler pentru Medical News Today.

Chiar și așa, adaugă medicul citat, „infecțiile pulmonare grave ar să fie mai puțin probabile cu varianta Omicron decât cu variantele anterioare”. 

Omicron, dominantă la nivel mondial: aproape 60% din totalul cazurilor 

Explicația ar fi pentru că, spre deosebire de alte variante, Omicron infectează preferențial tractul respirator superior și de aceea pare că varianta Omicron cauzează simptome mai ușoare ale bolii, potrivit Abdi Mahamud, manager de incidente în cadrul OMS.

„Vedem din ce în ce mai multe studii care indică faptul că Omicron infectează partea superioară a corpului. Spre deosebire de celelalte variante, care pot cauza pneumonie severă”, a spus Abdi Mahamud, atrăgând atenția asupra faptului că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această ipoteză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe