Newsflash
Internaționale

Cum tratăm iritațiile apărute după purtarea măștilor de protecție

de Florentina Ionescu - mai 19 2020
Cum tratăm iritațiile apărute după purtarea măștilor de protecție

Pentru că în acest context suntem nevoiți să purtăm măști pe față în spațiile publice închise, conform noilor măsuri impuse de autorități în pandemia de COVID-19, iritațiile pielii de pe față sunt mai frecvente.

Persoanele care poartă mască chirurgicală ori mască de protecție în această perioadă se aleg cu iritații ale pielii în zona „podului” nasului, în spatele urechilor și poate chiar în zona de sub bărbie, potrivit dr. Dawn Davis, medic dermatolog citat de medicalxpress.com.

masca covid19 iritatii piele

Medicul spune că aceste iritații și zone de fricțiune apar și din cauză că măștile sunt prea strâmte, lucru care este bun în această situație, dar care poate „strangula” pielea.

Medicul citat recomandă folosirea oxidului de zinc, care este o substanță chimică albă, hipoalergenică, ce se găsește în cremele fără parfum folosite la tratarea iritațiilor de scutec, la bebeluși.

Potrivit dr. Dawn Davis, oxidul de zinc are proprietăți antiinflamatoare și din acest motiv, putem aplica un strat subțire de creme pe bază de oxid de zinc pe „podul” nasului, în spatele urechilor sau sub bărbie, adică în acele locuri în care masca se va freca de piele.

Dermatologul mai spune că aceste creme servesc ca o barieră împotriva frecării pe piele, fără a afecta sau fără a scădea eficacitatea măștii de protecție în contextul pandemiei de COVID-19.

Un alt lucru de reținut pentru persoanele cu pielea sensibilă, mai ales în urma purtării măștii, este ca după spălarea feței (și uscarea ei prin tamponare cu un prosop moale) să se aplice un produs hidratant hipoalergenic (o cremă hidratantă). Este bine ca această cremă sau loțiune să fie aplicată de două ori pe față, într-un strat gros.

Un alt lucru pe care îl recomandă medicul citat este aplicarea unui prosop curat de față (înmuiat într-o soluție de oțet). Prosopul trebuie să stea aproximativ 15 minute pe zonele feței care sunt iritate.

Pentru soluția respectivă, se pune o linguriță de oțet alb într-un pahar cu apă caldă, se înmoaie un mic prosop curat și apoi se lasă pe față. Se repetă de două-trei ori pe zi, dacă este posibil, întrucât această metodă este utilă la creșterea gradului de hidratare a pielii, spune dr. Dawn Davis.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe