Newsflash
Internaționale

Cutremur devastator în Turcia și Siria: urgenţă sanitară mondială

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 10 2023
Cutremur devastator în Turcia și Siria: urgenţă sanitară mondială

OMS a extins planul de sănătate pentru refugiaţii din Siria în contextul cutremurelor devastatoare ce au avut loc în Turcia și Siria la 6 februarie.

cutremurturciaUn cutremur cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter a avut loc în dimineaţa zilei de 6 februarie în sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei, urmat de un al doilea cutremur, de 7,5 grade pe scara Richter, la nouă ore distanţă. Până la închiderea ediţiei, autorităţile au raportat peste 11.200 de decese. Serviciile de urgenţă încearcă să intervină pentru salvare și au fost solicitate ajutoare umanitare la nivel mondial.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că reţeaua de urgenţă a OMS a fost activată pentru a putea acorda servicii medicale pentru răniţi și pentru cele mai vulnerabile persoane afectate de cutremure. În același timp, boardul executiv OMS a extins planul de acţiune pentru refugiaţi și imigranţi până în 2030, fiind vizaţi în special cei care provin din Siria.

Plan de sănătate pentru refugiaţi și imigranţi

Peste un miliard de persoane, o optime din populaţia globului, sunt în proces de mișcare, statisticile raportând 281 de milioane de imigranţi în 2020, arată un raport prezentat de președintele OMS.

Aceste aspecte sunt importante pentru starea de sănătate a populaţiei, refugiaţii și imigranţii fiind printre cele mai vulnerabile categorii ale societăţii, confruntaţi cu discriminarea, xenofobia, condiţiile de muncă precare, accesul deficitar la servicii de sănătate, probleme de sănătate mintală, dar și cu alte afecţiuni.

Planul OMS se concentrează pe cinci paliere prioritare, inclusiv pe susţinerea sănătăţii refugiaţilor și imigranţilor prin intermediul unor intervenţii sanitare pe termen lung și scurt.

De asemenea, dorește să asigure continuitatea unor servicii
medicale de calitate și să implementeze măsuri de siguranţă pentru aceste categorii vulnerabile. Este nevoie de o strategie pe termen lung pentru a atinge obiectivele planului propus de OMS.

Siria a făcut apel către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a ajuta la eforturile de salvare și pentru a asigura asistenţa medicală. Zona afectată de cutremurele de zilele trecute este divizată, fiind vorba și de o zonă de conflict, de război.

Transporturile cu ajutoare în această regiune vor fi cel mai probabil livrate pe calea aerului în Turcia și ulterior transportate în Siria. Situaţia în regiunile controlate de rebeli este extrem de delicată, aceste regiuni fiind dependente de mai mult timp de ajutoarele provenite din Turcia, de la mâncare până la produse sanitare.

Autorităţile se așteaptă la creșterea semnificativă a numărului de decese din Turcia și Siria, misiunile de salvare fiind încă la început.

Citiți și: Noi echipe om-câine se duc în Turcia pentru căutarea celor prinși sub dărâmături

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe