Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

De ce e bine să consumați ulei de măsline extravirgin în sarcină

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 28 iulie 2022, ora 10:00

Consumul de ulei de măsline extravirgin în timpul sarcinii crește nivelul de antioxidanți în laptele mamei și în rândul sugarilor, arată un studiu de la Universitatea din Barcelona.

Cercetarea a arătat că un consum de ulei de măsline extravirgin, un produs cu multiple beneficii cunoscute pentru sănătate, a crescut nivelul unor compuși fenolici în laptele mamei și poate trece prin placentă, ajungând la descendenți. 

ulei de masline sarcina
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bucatar-estompare-gatit-hrana-33783/

 

Această afirmație a fost făcută în cadrul unui studiu efectuat de o echipă de la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare de la Universitatea din Barcelona, împreună cu alte instituții din domeniul nutriției și siguranței alimentare. Rezultatele articolului cercetătorilor (studiul fiind condus pe șoareci) au fost publicate în jurnalul Food Chemistry, scrie medicalxpress.com.

Concluziile susțin faptul că dietele îmbogățite cu ulei de măsline extravirgin pot modifica sau pot chiar să crească conținutul acestor compuși bioactivi în laptele mamei, cu potențiale beneficii pentru sănătatea bebelușului. Studiul este condus de experții Maria J. Rodríguez-Lagunas și Anna Vallverdú-Queralt și face parte dintr-un program intitulat Internal Research Promotion.

Uleiul de măsline extravirgin reprezintă principala sursă de grăsimi bune în dieta mediteraneeană, dar până în prezent faptul că anumiți compuși fenolici din acest produs pot să se găsească în compoziția laptelui matern și să fie disponibili pentru bebeluși era încă o necunoscută.

Ca parte din acest studiu preclinic, arată sursa citată, echipa de cercetători a descoperit acest lucru după analiza cantitativă și calitativă făcută nivelurilor compușilor fenolici și derivaților lor în probe biologice în cazul animalelor gestante și în cazul urmașilor lor după șase săptămâni în care a existat un aport zilnic de ulei de măsline extravirgin.

Rezultatele cercetării au arătat că compușii fenolici ce provin din dietă, în special cei din uleiul de măsline extravirgin, ajung în circulația sistemică a mamelor. Mai mult, experții au detectat mulți compuși fenolici și mulți derivați ai lor în laptele mamelor. Interesant este că unii compuși fenolici și metaboliții acestora au fost detectați în concentrații mai mari la în plasma urmașilor decât în plasma mamelor.

Etichete: ulei de masline ulei masline ulei de masline extravirgin fenoli modele animale nutritie bebelus nutritie placenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.