Newsflash
Internaționale

Deces asociat cu un supliment pentru slăbit

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 2 2022
Deces asociat cu un supliment pentru slăbit

Soţia congresmenului Tom McClintock, din California de Nord, a decedat în urma posibilei administrări a unui supliment din plante care este considerat sigur și este utilizat pentru o varietate de afecţiuni, inclusiv diabetul zaharat, obezitatea, hipercolesterolemia etc.

        Decesul a fost cauzat de o deshidratare severă în contextul unei gastroenterite și inflamaţii la nivel intestinal și gastric, conform raportului medico-legal eliberat în luna martie a.c. Însă un raport actualizat a fost obţinut de presă abia în luna iulie.

        Din raportul autopsiei nu reiese clar dacă soţia oficialului american a utilizat un supliment ce conţinea frunză de dud („mulberry”) sau dacă a consumat frunze uscate sau proaspete ori sub formă de ceai. Însă, conform documentului, o frunză de dud „parţial intactă” a fost găsită la nivel gastric.

Testare mai riguroasă

        Suplimentele alimentare reprezintă o afacere de aproximativ 54 de miliarde de dolari în SUA. Acestea se află sub controlul FDA (Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor), însă fiind considerate alimente, nu beneficiază de o testare la fel de riguroasă din punct de vedere știinţific și al siguranţei, precum cea a medicamentelor pe bază de reţetă și a OTC-urilor. Reprezentanţii industriei suplimentelor alimentare din SUA consideră că acest caz ar fi trebuit investigat de la început de FDA.

        Dudul este originar din China, iar fructele și frunzele sunt folosite de sute de ani în medicina tradiţională. Studiile din ultimele decenii au arătat că extractul din frunzele de dud poate reduce nivelul glicemiei și poate ajuta la scăderea ponderală. Se administrează de regulă sub formă de capsulă, de extract sau de pulbere și se poate consuma și sub formă de ceai obţinut din frunze. Nu au mai fost raportate decese cauzate de această plantă în ultimii zece ani, conform American Association of Poison Control Centers.

 

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/979759

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe