Newsflash
Internaționale

Depresia ar avea legătură cu gradul de inflamație din organism

de L. Budin - mai 25 2021
Depresia ar avea legătură cu gradul de inflamație din organism

Un studiu britanic recent arată că persoanele care suferă de depresie au un grad de inflamație mai ridicat în organism. Aceste rezultate se adaugă altor concluzii similare, ale unor cercetări anterioare.

Cercetarea, realizată de King's College din Londra și publicată în American Journal of Psychiatry, a ajuns la concluzii asemănătoare cu ale altor studii anterioare. Ceea ce, spun specialiștii, ar putea grăbi găsirea tratamentului adecvat pentru depresie, arată Science et Avenir.

studiu-depresie

Răspuns imunitar

Tulburările depresive fac parte din categoria afecțiunilor psihiatrice – dar, în mod paradoxal, ar putea fi declanșate de anumite reacții care au loc în organism. Studiul britanic arată că suferinzii de depresie prezintă un nivel de inflamație mai ridicat decât cei care nu suferă de această boală.

Inflamația corespunde unei reacții a sistemului imunitar la o agresiune externă, precum o infecție sau o alergie, sau la una internă (provocată de celulele canceroase, spre exemplu).

Organismul poate să dezvolte o inflamație cronică și ca răspuns la factori de mediu sau legați de calitatea vieții, cum ar fi poluarea sau alimentația dezechilibrată. Când nu mai e ținută sub control, inflamația creează premiza dezvoltării anumitor boli – obezitate, maladii cardiovasculare.

Nivel ridicat de proteină C reactivă

Echipa King's College a comparat caracteristicile medicale și genetice a 26.894 de subiecți diagnosticați cu depresie în cursul vieții și a 59.001 de persoane care nu au prezentat niciun istoric al bolii.

Toți subiecții fac parte din UK Biobank, o imensă bază de date britanică, care conține informații legate de starea de sănătate a peste un milion de presoane.

Echipa de cercetare a folosit probe de sânge prelevate de la subiecți, date genetice și răspunsuri la chestionare privind sănătatea mintală. S-a constatat că pacienții cu depresie prezentau un nivel mai ridicat de proteină C reactivă (CRP) în sânge –un marker sensibil al inflamației generale din organism.

Un alt studiu arăta că proteina C-reactivă, în calitate de indicator al inflamației, era un factor predictiv solid a unei depresii clinice semnificative la pacienții cu cancer pulmonar.

Descoperirea ar putea duce la ajustarea tratamentelor pentru persoanele care nu răspund la tratamentul obișnuit cu antidepresive.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe