Newsflash
Internaționale

Depresia ar putea să nu fie asociată cu nivelul scăzut de serotonină

de Florentina Ionescu - aug. 1 2022
Depresia ar putea să nu fie asociată cu nivelul scăzut de serotonină

O analiză nouă a arătat că este posibil ca depresia să nu fie asociată cu un nivel redus al serotoninei.

Nu există nicio dovadă cum că depresia este cauzată de nivelurile scăzute ori de activitatea redusă a serotoninei în creier, potrivit unei analize recente ce a inclus 17 studii anterioare, scrie www.healthline.com

sedinte psihoterapie gratuite depresie anxietate persoane defavorizate

Acest lucru sugerează că depresia nu este cauzată de un dezechilibru chimic al acestei molecule din creier, spun autorii acestei analize. Totodată, studiul lor ridică noi semne de întrebare referitoare la modul în care funcționează antidepresivele care se presupune că țintesc serotonina.

Pe de altă parte, alți cercetători spun că această substanță chimică și procesele neurologice ale depresiei sunt complexe, astfel că eliminarea completă a serotoninei în cazul acestei tulburări este o supra-simplificare a cercetării.

Ce rol are serotonina în depresie

Ipoteza legată de serotonină, propusă în urmă cu decenii, spune că un dezechilibru chimic în creier (printre care și o deficiență de serotonină) cauzează depresia. Cele mai frecvente antidepresive sunt cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Despre acestea se crede că fac serotonina mult mai disponibilă în creier, blocând reabsorbția ei în neuroni.

În această analiză recentă, dr. Joanna Moncrieff, profesor de psihiatrie, și colegii săi au descoperit că nu există nicio „dovadă consistentă” cum că serotonina este implicată în depresie.

Rezultatele cercetătorilor, publicate în 20 iulie a.c. în Molecular Psychiatry, includ informațiile de mai jos:

  • Cercetarea cu privire la serotonină și la compușii săi secundari în sânge și în lichidele corporale a arătat că nivelul acestor substanțe chimice a fost similar în cazul oamenilor cu și fără depresie.
  • Cercetarea cu privire la receptorii serotoninei și la o proteină țintită de multe antidepresive a oferit dovezi „slabe și neconsecvente” cu că oamenii cu depresie au avut niveluri mai mari ale activității serotoninei.
  • Studiile genetice nu au descoperit nicio diferență în ceea ce privește genele asociate serotoninei între persoanele cu depresie și participanții sănătoși.

„După o vastă cercetare condusă de-a lungul mai multor decenii, nu există nicio dovadă convingătoare că depresia este cauzată de anomaliile serotoninei, în special de nivelurile scăzute sau de activitatea redusă a serotoninei”, a decarat dr. Joanna Moncrieff într-un comunicat de presă.

Mai multe detalii despre această analiză găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe