Newsflash
Internaționale

Depresia netratată ar putea crește riscul de demență

de Florentina Ionescu - oct. 31 2022
Depresia netratată ar putea crește riscul de demență

Cercetătorii au investigat asocierea dintre depresia instalată mai târziu în viață și demența. Ei au estimat influența tratamentelor antidepresive asupra riscului de demență la anumiți pacienți.

În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat demența ca fiind a șaptea cauză principală de deces în rândul tuturor bolilor și a estimat că aproape 55 de milioane de persoane, din întreaga lume, suferă de această condiție.

Mai multe studii au arătat, de-a lungul timpului, că depresia crește riscul de demență. Prin urmare, tratamentul acordat la timp împotriva depresiei ar putea ajuta la prevenirea demenței, scrie www.medicalnewstoday.com. Totuși, studiile publicate anterior nu au luat în considerare faptul că persoanele se confruntă cu traiectorii diferite ale depresiei – sau tipare diferite ale simptomelor depresive, de-a lungul timpului. 

depresie simptome depresive studiu dementa
Fotografie de la Keenan Constance: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-punte-lac-2865901/

 

Acum, însă, cercetătorii de la Fudan University din Shanghai, China, au publicat un studiu în revista „Biological Psychiatry”, care examinează relațiile dintre diferitele traiectorii ale depresiei, diferitele tratamente împotriva depresiei și probabilitatea ca pacienții să dezvolte demență.

„Acest lucru este foarte interesant. Așa cum am spus înainte, puține studii anterioare au făcut distincția între depresia tratată și cea netratată”, a declarat dr. Gill Livingstone, profesor de psihiatrie a persoanei vârstnice, în cadrul University College London, și lider al Comisiei Lancet cu privire la prevenția, intervenția și îngrijirea persoanelor cu demență, el nefiind implicat în acest studiu.

Informații esențiale

Dr. Gill Livingstone a mai spus că acest studiu a urmărit persoanele cu depresie cu vârste peste 50 de ani, pe o perioadă de 10 până la 14 ani. Cercetarea, la fel ca studiile anterioare, a descoperit un risc crescut aproape identic de demență (51%). Acest lucru a fost îndeosebi adevărat pentru acele persoane care aveau simptome depresive sau a căror stare depresivă s-a agravat de-a lungul timpului, în vreme ce acele persoane care au fost tratate și care nu aveau un grad foarte mare de depresie au avut o reducere a riscului de depresie, a declarat dr. Gill Livingstone pentru Medical News Today.

Depresia instalată mai târziu în viață

Între anii 2006 și 2010, studiul a înrolat 354.313 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Dintre participanți, 53,5% erau femei.

În total, 46.280 de participanți au fost diagnosticați cu depresie în decadele acestea ale vieții, dintre care 725 au dezvoltat demență în perioada de follow-up. Cercetătorii au urmărit participanții până în anul 2020.

Pentru a studia efectul diferitelor traiectorii pe care le poate urma depresia asupra ratei de demență, cercetătorii au identificat patru subgrupuri.

  • Acei oameni cu simptome de depresie în creștere, de-a lungul timpului (3462)
  • Acei oameni cu simptome de depresie în scădere, de-a lungul timpului (3578)
  • Cei cu simptome de depresie cronic foarte ridicate (2281)
  • Cei cu simptome depresive cronic foarte scăzute. (3159)

Pentru a examina dacă riscul de a dezvolta demență poate fi scăzut prin tratarea depresiei, cercetătorii au împărțit participanții cu depresie în alte categorii, în grupuri de tratament:

  • Participanții cu depresie netratată (24.152)
  • Cei cu farmacoterapie (14.695)
  • Cei ce făceau psihoterapie (2.151)
  • Cei cu combinație de terapii (5.281).

Așa cum se așteptau, cercetătorii au descoperit că participanții cu depresie din cadrul acestui studiu au avut un risc cu 51% mai mare de demență, în comparație cu cei care nu sufereau de depresie.

Riscul de a dezvolta demență a fost diferit, în funcție de traiectoria depresiei. Persoanele cu simptome depresive „în creștere”, „clinic mai ridicate” și „cronic mai scăzute” au avut un risc mai mare de a dezvolta depresie, pe când persoanele cu niveluri „scăzute” de depresie au avut același risc de demență ca persoanele fără depresie.

Cercetătorii au descoperit că tratamentele depresiei sunt asociate cu o incidență mai scăzută a demenței, cu un risc de aproximativ 26% mai scăzut de demență în rândul pacienților depresivi care au primit tratament.

Totuși, cercetătorii au observat că, deși o traiectorie „în creștere” a depresiei a crescut riscul de demență cel mai repede, administrarea terapiilor antidepresive ar putea contracara riscul în creștere. Pe de altă parte, tratamentele antidepresive nu au avut niciun efect asupra riscului demenței la persoanele care aveau un nivel „cronic ridicat” al simptomelor depresive.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe