Newsflash
Internaționale

Dereglările menstruaţiei după vaccinarea împotriva COVID-19

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 4 2022
Dereglările menstruaţiei după vaccinarea împotriva COVID-19

Studii efectuate în SUA și Norvegia au raportat ușoare tulburări ale ciclului menstrual după vaccinarea împotriva COVID-19, care s-au remediat după cel mult două cicluri.

menstruatieDr. Victoria Male de la Imperial College din Londra a explicat că nu există
riscuri ca vaccinurile să afecteze fertilitatea, însă Agenţia de Reglementare a Medicamentelor și Asistenţei Medicale din Marea Britanie a primit peste 37.000 de raportări privind apariţia metroragiilor sau a menstruaţiilor mai abundente ori întârzierea menstruaţiei după administrarea unui vaccin împotriva COVID-19.

Cercetătorii explică faptul că nu există nicio legătură certă între aceste vaccinuri și apariţia tulburărilor de ciclu menstrual, alţi factori putând fi implicaţi în apariţia dereglărilor.

Într-un studiu efectuat în SUA, în care au fost incluse 4.000 de femei care utilizau o aplicaţie de monitorizare a ciclului menstrual, s-a observat că, în medie, menstruaţia a întârziat cu aproximativ o jumătate de zi după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului împotriva COVID-19, însă nu a existat nicio întârziere după prima doză.

Femeile care și-au administrat schema completă în cadrul aceluiași ciclu menstrual au avut întârzieri de două zile ale menstruaţiei.

Studiul din Norvegia, care a inclus peste 5.600 de participante, a arătat cât de mare este variabilitatea unui ciclu menstrual în mod natural. Aproape 40% dintre participantele la acest studiu au sesizat o modificare: cel mai frecvent au raportat o menstruaţie mai abundentă.

Modificările care apar după vaccinare pot exista, însă ele sunt puţin frecvente comparativ cu variaţiile naturale, iar dacă apar, sunt reversibile.


Citiți și: Noul program pentru sănătatea europenilor


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-60139091

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe