Newsflash
Internaționale

Descoperire: 568 de gene au potențialul de a declanșa cancer

de Florentina Ionescu - aug. 18 2020
Descoperire: 568 de gene au potențialul de a declanșa cancer

O analiză realizată pe genoamele a 28.000 de tumori, din 66 de tipuri de cancer, i-a ajutat pe oamenii de știință să identifice 568 de oncogene.

Analiza a fost efectuată la un laborator de genimică din Barcelona. Studiul acesta, scrie medicalxpress.com, a permis un update major al platformei de oncogenomică integrativă.

gene cancer descoperire

Oamenii de știință de la  Institute for Research in Biomedicine (IRB) din Barcelona au efectuat o analiză extensivă, pe aproximativ 28.000 de tumori, din 66 de tipuri de cancer și au ajuns astfel la identificarea a 568 de gene care determină apariția cancerului.

Aceste gene pivotale îndeplinesc roluri specifice în reglarea dezvoltării celulelor, în ciclurile de viață ale celulelor și în replicarea ADN-ului, printre multe alte funcții.

Odată cu identificarea celor 568 de gene care determină apariția cancerului, cercetătorii au observat că cele mai multe dintre ele au funcții extrem de specifice și că mutațiile lor sunt capabile să declanșeze doar câteva tipuri de tumori. Chiar și așa, sursa citată spune că există un grup mic, adică mai puțin de 2% dintre genele identificate, care este foarte versatil și care poate duce la peste 20 de tipuri diferite de cancer.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe