Newsflash
Internaționale

Descoperire: genă esențială implicată în leucemie

de Florentina Ionescu - iun. 4 2020
Descoperire: genă esențială implicată în leucemie

Experții de la Lund University din Suedia au identificat una dintre genele care reprezintă baza pentru supraviețuirea și multiplicarea celulelor stem maligne (în leucemie).

Leucemia mieloidă acută este una dintre cele mai frecvente forme de cancere ale sângelui și este asociată cu o rată scăzută de supraviețuire. Boala duce la afectarea formării celulelor normale din sânge. Recent, însă, o echipă de cercetători din Suedia a identificat o genă importantă în dezvoltarea leucemiei, iar studiul acesta a fost publicat în „Cell Reports”.

gena leucemie descoperire

Leucemia mieloidă acută, conform medicalxpress.com, este rezultatul unor modificări genetice dobândite în cazul celulelor stem care formează sângele. Printre altele, ea afectează genele care controlează maturarea și dezvoltarea celulelor.

Cercetătorii de la Lund University au descoperit că gena CXCR4 este esențială pentru supraviețuirea celulelor stem maligne (cele care sunt sursa leucemiei). Când oamenii de știință au „tăiat” această genă, celulele stem maligne nu au putut să supraviețuiască, pentru că ele sunt în totalitate dependente de proteina pe care acea genă o produce.

„Când am stopat [gena] CXCR4, acest lucru a creat un stres oxidativ, iar celulele stem maligne s-au maturat, devenind celule cu o durată limitată de viață. Stresul oxidativ apare din cauza produșilor reziduali formați atunci când oxigenul este convertit în energie. Este un proces bine reglat în interiorul celulei, însă când acolo există o creștere a nivelului de produși reziduali, acest lucru are ca rezultat o toxicitate care duce la moartea celulei”, a explicat Ramprasad Ramakrishnan, primul autor al studiului.

Diferențe în modul în care celulele sunt reglate

În modul de formare normală a sângelui, interacțiunea dintre proteinele CXCL12 și CXCR4, potrivit sursei citate, este important pentru celulele stem ale sângelui. În contrast cu acest proces, echipa de cercetători suedezi a descoperit că CXCL12 nu este necesară pentru celulele stem maligne, lucru care arată o diferență fundamentală în modul în care celulele stem (maligne)Q implicate în leucemie și celulele stem normale ale sângelui sunt reglate prin procese complexe.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe