Newsflash
Internaționale

Descoperire: „gene zombie” care revin la viață după deces

de Florentina Ionescu - apr. 2 2021
Descoperire: „gene zombie” care revin la viață după deces

Modificările post-mortem ar putea să scoată la iveală informații importante din studiile efectuate pe creier. De exemplu, o cercetare arată că unele gene revin la viață în creier după decesul pacientului.

În orele de după deces, anumite celule din creierul uman sunt încă active. Unele celule chiar au o activitate sporită și capătă proporții uriașe, potrivit unei cercetări noi de la Universitatea Illinois din Chicago, scrie www.sciencedaily.com

neuroni studiu

În studiul publicat recent în jurnalul „Scientific Reports”, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au analizat expresia genelor într-un țesut cerebral proaspăt (care a fost recoltat în timpul unei intervenții chirurgicale de rutină, pe creier) în momente diferite după recoltarea probei, pentru a simula intervalul post-mortem și decesul.

Experții au descoperit că expresia genelor în unele celule a sporit, de fapt, după deces.

Aceste „gene zombie” (cele la care a crescut expresia genică după intervalul postmortem) au fost specifice unui singur tip de celule, și anume celulele gliale. Cercetătorii au observat că celulele gliale cresc și se dezvoltă, iar din ele se extind brațe lungi ca niște apendice, preț de multe ore după deces, mai scrie sursa citată.

„Faptul că celulele gliale se măresc după deces nu este atât de suprinzător, având în vedere că sunt inflamatorii și că sarcina lor este să curețe lucrurile după leziuni ale creierului, cum ar fi privarea de oxigenn sau accidentul vascular cerebral”, a declarat dr. Jeffrey Loeb, șeful departamentului de neurologie și reabilitare de la UIC College of Medicine, totodată autor corespondent al acestui studiu.

Implicațiile acestei descoperiri

Ce este mai important, însă, a spus dr. Loeb, sunt implicațiile acestei descoperiri: majoritatea studilor de cercetare care folosesc țesuturi din creierul uman postmortem pentru a descoperi tratamente și potențiale leacuri pentru boli precum autismul, schizofrenia și boala Alzheimer nu țin cont de expresia genelor postmortem sau de activitatea celulelor postmortem.


Notă autor:

Sursa foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe