Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Descoperire: „gene zombie” care revin la viață după deces

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 2 aprilie 2021, ora 14:33

Modificările post-mortem ar putea să scoată la iveală informații importante din studiile efectuate pe creier. De exemplu, o cercetare arată că unele gene revin la viață în creier după decesul pacientului.

În orele de după deces, anumite celule din creierul uman sunt încă active. Unele celule chiar au o activitate sporită și capătă proporții uriașe, potrivit unei cercetări noi de la Universitatea Illinois din Chicago, scrie www.sciencedaily.com

neuroni studiu

În studiul publicat recent în jurnalul „Scientific Reports”, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au analizat expresia genelor într-un țesut cerebral proaspăt (care a fost recoltat în timpul unei intervenții chirurgicale de rutină, pe creier) în momente diferite după recoltarea probei, pentru a simula intervalul post-mortem și decesul.

Experții au descoperit că expresia genelor în unele celule a sporit, de fapt, după deces.

Aceste „gene zombie” (cele la care a crescut expresia genică după intervalul postmortem) au fost specifice unui singur tip de celule, și anume celulele gliale. Cercetătorii au observat că celulele gliale cresc și se dezvoltă, iar din ele se extind brațe lungi ca niște apendice, preț de multe ore după deces, mai scrie sursa citată.

„Faptul că celulele gliale se măresc după deces nu este atât de suprinzător, având în vedere că sunt inflamatorii și că sarcina lor este să curețe lucrurile după leziuni ale creierului, cum ar fi privarea de oxigenn sau accidentul vascular cerebral”, a declarat dr. Jeffrey Loeb, șeful departamentului de neurologie și reabilitare de la UIC College of Medicine, totodată autor corespondent al acestui studiu.

Implicațiile acestei descoperiri

Ce este mai important, însă, a spus dr. Loeb, sunt implicațiile acestei descoperiri: majoritatea studilor de cercetare care folosesc țesuturi din creierul uman postmortem pentru a descoperi tratamente și potențiale leacuri pentru boli precum autismul, schizofrenia și boala Alzheimer nu țin cont de expresia genelor postmortem sau de activitatea celulelor postmortem.

Sursa foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Etichete: celule gliale expresie genica expresia genelor expresie gene postmortem

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.