Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Descoperire: proteină obscură implicată în cancerul mamar avansat

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 27 mai 2020, ora 11:07

Oamenii de știință australieni au făcut o descoperire importantă: au identificat modul în care o proteină obscură determină dezvoltarea cancerului de sân și face ca tumorile să crească mai repede.

Valorile crescute ale unei proteine numite Creld2 au fost asociate cu cele mai agresive tipuri de cancer de sân, cu rate de supraviețuire reduse, potrivit profesorului Michael Samuel, citat de medicalxpress.com. Acesta este cercetător senior în cadrul Centrului pentru Biologia Cancerului (Centre for Cancer Biology) și el a fost cel care a supervizat această cercetare împreună cu colega sa, dr. Marina Kochetkova. 

proteina cancer mamar avansat descoperire

Într-o lucrare publicată recent în „Nature Cell Biology”, cercetătorii au descris modul în care cancerele mamare agresive produc proteina Creld2, care „deturnează” celulele sănătoase pentru a încuraja progresul tumorilor.

„Oamenii de știință știau de această proteină de ceva timp, dar nu a fost bine studiată și până acum nu am înțeles rolul pe care îl joacă în cancerul mamar. Creld2 pare să determine celulele normale, sănătoase, din preajma tumorii să se comporte anormal, făcându-le deci să ajute tumorile să crească”, a declarat profesorul Michael Samuel.

Echipa sa de la Centrul pentru Biologia Cancerului lucrează acum la descoperirea unor terapii care să distrugă sau să blocheze proteina Creld2, cu scopul de a stopa creșterea tumorilor mamare și răspândirea lor în organism.

La niveluri mari, Creld2 se găsește și în cancerele renale, în cancerele de piele non-melanom și în carcinoamele invazive cu celule scoamoase.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.