Newsflash
Internaționale

Descoperire: un anticorp nou pentru COVID-19 și variantele SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - nov. 8 2021
Descoperire: un anticorp nou pentru COVID-19 și variantele SARS-CoV-2

Oamenii de știință au identificat recent un nou anticorp pentru boala COVID-19 și pentru variantele virusului SARS-CoV-2.

Astfel, acest nou anticorp eficient împotriva COVID-19 și împotriva variantelor SARS-CoV-2 ar putea oferi un model pentru vaccinarea universală împotriva coronavirusului, scrie Science Daily

anticorp nou eficient impotriva SARS-CoV-1 si SARS-CoV-2
Fotografie creată de Ivan Samkov, de la Pexels

În urma unei colaborări între oamenii de știință de la Duke University și de la University of North Carolina at Chapel Hill, a fost identificat și testat un nou anticorp care limitează severitatea infecțiilor apărute de pe urma unei varietăți de coronavirusuri, inclusiv acelea care cauzează boala COVID-19 și boala SARS originală.

Acest anticorp a fost identificat de o echipă de cercetători de la Duke Human Vaccine Institute (DHVI) și a fost testat pe animale în cadrul UNC-Chapel Hill. Cercetătorii au publicat rezultatele în 2 noiembrie, în jurnalul medical „Science Translational Medicine”.

„Acest anticorp are potențialul de a fi o opțiune terapeutică pentru actuala epidemie. Acesta ar putea fi disponibil pentru viitoarele pandemii, dacă sau când alte coronavirusuri vor ieși din gazdele lor naturale, din animale, fiind transmise la oameni”, a declarat coautorul senior dr. Barton Haynes, director la DHVI.

Dr. Barton Haynes și colegii săi de la DHVI au izolat anticorpul, prin analizarea unei probe de sânge de la un pacient care a fost infectat cu virusul original SARS-CoV-1, care a cauzat epidemia de SARS la începutul anilor 2000, precum și unei mostre de sânge de la un pacient din prezent cu COVID-19.

Cercetătorii au identificat peste 1.700 de anticorpi, pe care sistemul imunitar îi produce pentru a se lega/atașa de zone specifice de pe virusuri pentru a bloca patogenii, împiedicându-i să infecteze celulele. Când virusurile suferă mutații, multe zone de atașare/lipire sunt alterate sau eliminate, lăsând astfel anticorpii ineficienți. Dar există, adeseori, zone de pe virus care rămân neschimbate, în ciuda mutațiilor. Cercetătorii și-au îndreptat atenția pe anticorpii care țintesc aceste zone, datorită potențialului lor de a fi extrem de eficiente pe diferite familii de virusuri.

Dintre cei 1.700 de anticorpi obținuți de la cele două persoane, cercetătorii de la Duke au descoperit 50 de anticorpi care au capacitatea de a se lega/lipi atât de virusul SARS-CoV-1, cât și de virusul SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19.

Analizele efectuate ulterior au scos la iveală că unul dintre acești anticorpi a fost îndeosebi potent, era capabil să se lipească/atașeze de o multitudine de coronavirusuri animale, pe lângă cei doi patogeni care infectează oamenii.

„Acest anticorp se lipește de coronavirus într-un loc care este conservat în cazul a numeroase mutații și variațiuni. Drept rezultat, el poate neutraliza o paletă largă de coronavirusuri”, a explicat dr. Barton Haynes.

Odată ce anticorpul a fost izolat, echipa de la DHVI a apelat la cercetătorii de la UNC, care au expertiză în coronavirusurile animalelor. Echipa de la UNC a testat acest anticorp nou pe șoareci, pentru a determina dacă poate bloca în mod eficient infecțiile sau dacă poate reduce la minimum infecțiile care au apărut în organism.

Ei au descoperit că anticorpul nou a putut să le facă pe amândouă. Când a fost administrat înainte ca animalele să fie infectate, anticorpul a protejat șoarecii, iar aceștia nu au dezvoltat SARS, nici COVID-19 și nici variante ale SARS-CoV-2, precum Delta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe