Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Descoperire: Virusul SARS-CoV-2 dispare în doar trei minute de pe suprafețe

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 12 noiembrie 2020, ora 14:00

În contextul pandemiei de COVID-19, oamenii de știință americani au propus o metodă pentru dezinfectarea rapidă și eficientă a suprafețelor, folosind plasma rece furnizată cu argon.

Potrivit agenției de presă RIANovosti, plasma rece este un gaz ionizat cu o temperatură apropiată de cea a camerei, ce și-a dovedit eficacitatea în tratamentul cancerului, în vindecarea rănilor, în stomatologie, precum și în procedurile de dezinfecție pentru orice suprafață, inclusiv pentru alimente.

virus pe suprafata
Sursă imagine: Pixabay

S-a demonstrat că fluxul de plasmă atmosferică distruge multe microorganisme patogene, însă până acum nu s-a știut cum reacționează virusul SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Universitatea din California au creat un dispozitiv cu plasmă rece bazat pe imprimantă 3D pentru pulverizarea lichidelor la presiunea atmosferică și au testat efectul acestuia pe diferite suprafețe contaminate cu SARS-CoV-2.

Rezultatele au arătat că pe metal, plastic, carton și pe piele - materiale pe care coronavirusul trăiește cel puțin câteva ore -, agentul patogen a fost complet eradicat în mai puțin de trei minute, iar o mare parte din „cantitatea” virusului a dispărut în 30 de secunde.

virusul dispare de pe suprafete
Sursă imagine: ria.ru

 

Totodată, cercetătorii au folosit noua metodă inclusiv pentru dezinfectarea măștilor medicale. 

„Rezultatele arată că plasma poate fi folosită pentru a opri ciclul de transmitere a virusului. Este doar începutul. Aceasta este o procedură  sănătoasă, fără efecte secundare” a precizat conducătorul studiului Richard Wirz într-un comunicat de presă.

Etichete: virusul SARS-CoV-2 dezinfectare plasma rece masti de protectie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.