Newsflash
Internaționale

Descoperire: Virusul SARS-CoV-2 dispare în doar trei minute de pe suprafețe

de Dorina Novac - nov. 12 2020
Descoperire: Virusul SARS-CoV-2 dispare în doar trei minute de pe suprafețe

În contextul pandemiei de COVID-19, oamenii de știință americani au propus o metodă pentru dezinfectarea rapidă și eficientă a suprafețelor, folosind plasma rece furnizată cu argon.

Potrivit agenției de presă RIANovosti, plasma rece este un gaz ionizat cu o temperatură apropiată de cea a camerei, ce și-a dovedit eficacitatea în tratamentul cancerului, în vindecarea rănilor, în stomatologie, precum și în procedurile de dezinfecție pentru orice suprafață, inclusiv pentru alimente.

virus pe suprafata
Sursă imagine: Pixabay

S-a demonstrat că fluxul de plasmă atmosferică distruge multe microorganisme patogene, însă până acum nu s-a știut cum reacționează virusul SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Universitatea din California au creat un dispozitiv cu plasmă rece bazat pe imprimantă 3D pentru pulverizarea lichidelor la presiunea atmosferică și au testat efectul acestuia pe diferite suprafețe contaminate cu SARS-CoV-2.

Rezultatele au arătat că pe metal, plastic, carton și pe piele - materiale pe care coronavirusul trăiește cel puțin câteva ore -, agentul patogen a fost complet eradicat în mai puțin de trei minute, iar o mare parte din „cantitatea” virusului a dispărut în 30 de secunde.

virusul dispare de pe suprafete
Sursă imagine: ria.ru

 

Totodată, cercetătorii au folosit noua metodă inclusiv pentru dezinfectarea măștilor medicale. 

„Rezultatele arată că plasma poate fi folosită pentru a opri ciclul de transmitere a virusului. Este doar începutul. Aceasta este o procedură  sănătoasă, fără efecte secundare” a precizat conducătorul studiului Richard Wirz într-un comunicat de presă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe