Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Dezinfectanții medicali luptă cu greu împotriva coloniilor de Clostridium difficile

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 8 noiembrie 2019, ora 10:04

Există mai multe tipuri de dezinfectanți medicali folosiți în prezent în unitățile medicale, însă experții arată că niciunul dintre aceste produse nu elimină complet Clostridium difficile.

Potrivit rezultatelor unui nou studiu, publicat în jurnalul Societății Americane de Microbiologie („Antimicrobial Agents and Chemotherapy”), bacilii extrem de periculoși și de greu de distrus din genul Clostridium difficile duc o luptă inegală cu dezinfectanții din spitale meniți să îi distrugă. După cum au observat oamenii de știință, Clostridium difficile pare să câștige în fața majorității dezinfectanților.

Bacteriile Clostridium difficile cauzează inflamație în colon și duce la aparița unor simptome care pot varia de la diaree și până la șoc septic ce pune viața în pericol. Ele sunt întâlnite cel mai adesea în rândul vârstnicilor, în spitale și în alte unități de îngrijire a acestor persoane.

Din păcate, experții spun că nu toți dezinfectanții ar fi eficienți împotriva acestor bacili periculoși.

„Noi am descoperit că niciun dezinfectant nu e capabil să elimine complet Clostridium difficile impregnate în biofilm, deși am observat unele diferențe în rândul dezinfectanților”, a declarat Kevin Garey, profesor la Universitatea din Houston și investigatorul principal al acestui proiect, citat de ScienceDaily.

Nu au existat, până acum, alte studii care să fi investigat dezinfectarea chimică și distrugerea sporilor de Clostridium difficile de pe biofilm. Pentru acest proiect, cinci tulpini unice de Clostridium difficile, impregnate în trei tipuri diferite de biofilm, au fost lăsate să se dezvolte într-un interval de 72 până la 120 de ore. Aceste tulpini unice au fost apoi expuse la șapte dezinfectanți medicali diferiți.

Aceste bacterii, arată experții, pot crește pe aproape orice suprafață și formează un biofilm complex, precum o „armură” – așa cum îl descrie Kevin Garey – iar aici ele pot supraviețui și pot să prospere. Forme mai devastatoare de biofilm se formează pe dispozitivele medicale, precum cateterele sau portul de injecție, iar astfel bacteriile au acces direct la pacient.

bacterii studiu

Statistici îngrijorătoare

Oamenii de știință trag câteva concluzi de pe urma acestui proiect. „Acest studiu ne ajută să explicăm de ce Clostridium difficile este atât de greu de eradicat din mediu și demonstrează abilitatea acestor spori de a fi omniprezenți și de a se propaga singuri în mediul înconjurător”, a explicat Kevin Garey.

Supraviețuirea bacteriilor Clostridium difficile în spitale și în centrele de îngrijire pentru persoanele vârstnice este extrem de riscantă. De exemplu, datele de la CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA arată că în decurs de o lună de la diagnostic, una din 11 persoane cu vârsta de peste 65 de ani moare din cauza unei infecții asociate cu Clostridium difficile din sistemul de sănătate.

Kevin Garey mai punctează că aproximativ 1% dintre toate persoanele de peste 80 de ani, fie că vorbim de persoane bolnave sau nu, va muri de pe urma unei infecții cu Clostridium difficile.

Sursa foto: Pixabay.com

Etichete: bacterii bacili microbiologie Clostridium difficile

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.