Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Dieta mediteraneană, ideală pentru reducerea riscului cardiovascular

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 25 septembrie 2020

Consumul de legume, cereale integrale, nuci, ulei de măsline extravirgin, pește și cantităţi moderate de lactate, alături de postul intermitent, ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare.

Foto 1Un review recent publicat în Journal of the American College of Cardiology subliniază beneficiile dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular. „Respectarea unei diete pesco-mediteraneene împreună cu postul intermitent este ideală pentru reducerea riscului cardiovascular”, a declarat pentru Medscape Cardiology Sarah Smith, în calitate de autor al studiului.

Numeroase studii sprijină asocierea dintre dieta mediteraneană și reducerea riscului de boli coronariene, sindrom metabolic și boli neurodegenerative, aceasta fiind recomandată și în anumite ghiduri de specialitate, precum cele ale US Department of Health and Human Services și US Department of Agriculture și ghidul din 2019 al American Heart Association/American College of Cardiology.

„Deși oamenii sunt omnivori și pot subzista cu numeroase alimente, dieta ideală pentru sănătate rămâne o dilemă pentru mulţi. (...) Dietele bazate pe plante reduc riscul cardiovascular; totuși, veganismul este dificil de urmat și poate asocia deficite nutriţionale importante”, susţine dr. James H. O’Keefe, directorul secţiei de cardiologie preventivă de la Saint Luke’s Mid America Heart Institute.

Calitatea uleiului de măsline, esenţială

Deși beneficiile uleiului de măsline extravirgin sunt bine­cunoscute, iar consumul acestuia este promovat în cadrul dietei mediteraneene, calitatea uleiului este crucială, fiind recomandate produsele nerafinate și cele presate la rece, conform autorilor studiului.

Aceștia recomandă „consumul generos” al uleiului de măsline extravirgin în salate, dar și folosirea lui la prepararea legumelor, pastelor, orezului și a peștelui. Alături de uleiul de măsline, nucile, legumele și cerealele integrale sunt componente-cheie ale dietei mediteraneene.

Nucile sunt alimente bogate în nutrienţi, grăsimi nesaturate, fibre, proteine, polifenoli, fitosteroli, tocoferoli și minerale, fiind eficiente în
prevenţia bolilor cardiovasculare.Legumele reprezintă un alt element central în dieta mediteraneană, reprezentând o excelentă sursă de proteine vegetale, folaţi, magneziu și fibre.

Consumul de legume este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, dar și cu îmbunătăţirea controlului glicemic, scăderea colesterolului, controlul tensiunii arteriale și scăderea în greutate, potrivit autorilor studiului.

De asemenea, consumul de cereale integrale, precum ovăzul, orezul brun și quinoa, este recomandat în dieta mediteraneană, însă cerealele rafinate și alimente precum pastele sau pizza ar trebui să fie „consumate numai în cantităţi reduse”.

Consumul de pește și fructe de mare

Consumul de pește și fructe de mare furnizează o gamă largă de vitamine, minerale și alţi nutrienţi, unii dintre aceștia nefiind accesibili prin dietele vegetariene sau vegane, subliniază autorii studiului.

Deși lactatele și ouăle conţin proteine, minerale, probiotice și vitamina D, nu există un consens clar în privinţa rolului acestor alimente în scăderea riscului cardiovascular.

Totuși, aceste alimente sunt permise în cadrul dietei mediteraneene, fiind recomandate în special produsele cu conţinut scăzut de grăsimi.
Postul intermitent reprezintă limitarea consumului de alimente la o anumită perioadă, de obicei între 6 și 12 ore zilnic, explică autorii studiului.

Pe termen lung, această dietă poate genera reducerea
ţesutului adipos intraabdominal și a producţiei de radicali liberi, fiind asociată cu scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer și boli neurodegenerative.

Bibliografie
1. A Pesco-Mediterranean Diet With Intermittent Fasting. James H. O’Keefe, Noel Torres-Acosta, Evan L. O’Keefe, Ibrahim M. Saeed, Carl J. Lavie, Sarah E. Smith, Emilio Ros, J Am Coll Cardiol. 2020 Sep, 76 (12) 1484-1493
2. https://health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf
3. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000678
4. Martínez-González, M., Miguel Á. Martínez-González, Arós, F., http://circ.ahajournals.org/lookup/suppl/doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.113.006921/-/DC1.Correspondenc. (2014, April 30). Extravirgin Olive Oil Consumption Reduces Risk of Atrial Fibrillation. Retrieved September 20, 2020, from https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.006921
5. Pesco-Mediterranean Diet, Fasting ’Ideal’ to Reduce CVD-Medscape-Sep18, 2020.

Etichete: dieta mediteraneana post intermitent riscul cardiovascular peste fructe de mare ulei masline nuci dieta vegana

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.