Newsflash
Internaționale

Donarea de sânge este un act de solidaritate

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 17 2022
Donarea de sânge este un act de solidaritate

OMS militează pentru susţinerea serviciilor de transfuzii de sânge, a organizaţiilor donatorilor de sânge, dar și a altor organizaţii non-guvernamentale în extinderea programelor de donare de sânge.

sangeAnual, la 14 iunie se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Această zi a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a crește gradul de conștientizare la nivel mondial privind necesitatea de sânge și de produse sanguine sigure pentru transfuzii. De asemenea, este necesară sublinierea rolului critic pe care donatorii voluntari de sânge îl au pentru sistemele naţionale de sănătate.

OMS militează pentru susţinerea serviciilor naţionale de transfuzii de sânge, a organizaţiilor donatorilor de sânge, dar și a altor organizaţii non-guvernamentale în extinderea programelor de donare de sânge, prin implementarea și continuarea unor campanii locale și naţionale.

Această zi reprezintă și o oportunitate de a invita autorităţile guvernamentale să găsească resurse adecvate pentru a crește capacitatea de colectare a sângelui de la donatorii voluntari și să asigure accesul la transfuziile de sânge pentru pacienţii care au nevoie.

Sângele și produsele sanguine sunt esenţiale pentru anumiţi pacienţi, cum ar fi: femeile care asociază hemoragie masivă în timpul nașterii, copiii cu anemii severe în contextul malariei sau malnutriţiei, pacienţii cu afecţiuni hemato-oncologice, cu hemoglobinopatii sau imunodeficienţe, victimele traumatismelor, accidentelor sau cei care au suferit leziuni în contextul unor dezastre naturale ori războaie, pacienţii care suferă intervenţii chirurgicale complexe etc.

Nevoia de sânge este universală, însă accesul la acesta este mai dificil, iar deficitul de sânge sau produse sanguine reprezintă o problemă acută pentru ţări subdezvoltate sau cele aflate în curs de dezvoltare.


Citiți și: Afectarea tiroidiană post-COVID persistă la un an?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe