Newsflash
Internaționale

Două băuturi acidulate îndulcite cu zahăr, pe zi, cresc riscul de deces

de Florentina Ionescu - sept. 22 2022
Două băuturi acidulate îndulcite cu zahăr, pe zi, cresc riscul de deces

Un studiu recent arată că două sau mai multe băuturi acidulate (îndulcite cu zahăr) pe zi sunt asociate cu un risc crescut de deces de pe urma unui cancer.

Relația dintre consumul de zahăr și sănătatea oamenilor este una complexă, dar o cercetare nouă a scos la iveală noi detalii prețioase despre consumul băuturilor îndulcite cu zahăr, scrie newatlas.com. 

Studiul acesta sugerează că persoanele care beau două sau mai multe porții din astfel de băuturi pe bază de zahăr, în fiecare zi, prezintă un risc crescut în ce privește mortalitatea din cauza obezității asociate cancerului, ceea ce ar sugera că băuturile îndulcite cu zahăr sunt o problemă pentru un indice de masă corporală mai mare. 

bautura indulcita cu zahar riscuri sanatate obezitate cancer studiu
Fotografie de la Ron Lach: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-racoritoare-bautura-racoritoare-8880727/

 

Studiul s-a axat pe băuturile îndulcite și pe relația lor cu riscul de mortalitate de pe urma diverselor tipuri de cancer. Datele colectate se refereau la obiceiurile de a consuma băuturi pe bază de zahăr a peste 900.000 de persoane care nu aveau nicio formă de cancer în 1982, iar apoi s-a făcut o evaluare de follow-up în anul 2016.

La acel moment, 135.100 de participanți muriseră de cancer, iar examinarea asocierii dintre consumul de sucuri pe bază de zahăr a oferit informații extrem de utile cu privire la acest obicei.

Referitor la participanți, s-a descoperit că bărbații și femeile care au consumat două sau mai multe porții (o porție fiind egală cu 355 ml) de băuturi îndulcite cu zahăr în fiecare zi au avut un risc cu 5% mai mare de deces, dar nu din cauza tuturor tipurilor de cancer, ci mai precis din cauza cancerului asociat cu obezitatea.

Oamenii de știință au concluzionat că această rată mai ridicată a mortalității a luat naștere de pe urma consumului de băuturi pe bază de zahăr și că ea a fost parțial mediată prin obezitatea participanților. 

Totodată, ei subliniază că viitoare cercetări pe această temă ar trebui să ia în considerare indicele de masă corporală în studiile referitoare la riscul de cancer apărut de pe urma băuturilor îndulcite cu zahăr.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe