Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Două vitamine importante, asociate cu risc crescut de fractură de șold

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 17 octombrie 2019, ora 09:16

Vitaminele sunt esențiale pentru sănătate, însă consumul în exces de anumite vitamine poate fi dăunător, atrag atenția oamenii de știință. Un studiu recent a explorat asocierea dintre aportul de vitamine B și riscul de fractură de șold.

Autorii acestei noi cercetări subliniază că atât aportul insuficient, cât și excesul de nutrienți ar putea fi dăunătoare, scrie Medical News Today. În acest studiu, cercetătorii au fost interesați în principal de vitaminele B6 și B12. Ambele îndeplinesc multe roluri în organism și se găsesc într-o paletă largă de alimente.

În trecut, autorii acestui studiu recent au publicat o altă analiză, folosind datele de la 6.837 de persoane. În această analiză, ei au găsit „un risc neașteptat de mare de fractură de șold”. Mai precis, riscul de fractură de șold a fost cel mai ridicat în cazul persoanelor care luau atât vitamina B6, cât și vitamina B12.

Pentru a investiga relația dintre acești factori, oamenii de știință au accesat un alt set de date, mult mai mare, iar acum și-au publicat rezultatele în jurnalul JAMA Network Open.

vitamine b

Mai precis, oamenii de știință au accesat informațiile de la 75.864 de femei postmenopauzale, implicate într-un alt studiu. Pe lângă informațiile referitoare la starea de sănătate, la dietă și la suplimente, oamenii de știință au avut acces și la alte detalii despre femei, inclusiv despre activitățile recreaționale ale participantelor, medicamente, statusul fumatului și indicele de masă corporală (IMC).

Pe durata studiului de 20 de ani, au existat 2.304 cazuri de fractură de șold care nu au fost asociate cu cancerul sau cu un traumatism major, cum ar fi un accident rutier. Cum era de așteptat, cercetătorii au văzut o asociere între suplimentele cu vitaminele B și riscul de fractură de șold.

Riscul a fost cel mai mare în rândul femeilor cu un aport mare al ambelor vitamine, ele prezentând un risc mai mare de aproape 50% de fractură de șold, în comparație cu femeile cu un aport mic al ambelor vitamine”, au scris oamenii de știință.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: vitamine vitamina b6 vitamina b12 fractura de sold

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.