Newsflash
Internaționale

Dozele mari de statine cresc riscul de osteoporoză

de Florentina Ionescu - ian. 3 2023
Dozele mari de statine cresc riscul de osteoporoză

Un studiu recent realizat pe modele animale arată că dozele mari de statine ar putea afecta sănătatea sistemului osos.

După ce o lucrare de cercetare, publicată în 2019, a scos la iveală motive de îngrijorare cu privire la dozele mari de statine și corelația lor cu osteoporoza în cazul cetățenilor din Austria, cercetătorii din Viena au vrut să descopere mai multe despre modul în care statinele afectează structura oaselor. 

osteoporoza

Cercetătorii de la Complexity Science Hub și cei de la Medical University of Vienna au condus un studiu amplu, pe șoareci, pentru a vedea dacă administrarea statinelor în doze mari afectează densitatea osoasă, factor ce poate duce la osteoporoză, scrie www.medicalnewstoday.com. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în jurnalul „Biomedicine & Pharmacotherapy”.

Autorii studiului au devenit interesați de modul în care statinele afectează structura oaselor, după un studiu publicat în 2019, referitor la corelația cu osteoporoza la cetățenii austrieci care urmează un tratament cu statine. Osteoporoza apare atunci când densitatea osoasă scade, iar din această cauză, persoanele pot suferi mai des de fracturi ori pot avea coloana vertebrală afectată.

Studiul anterior a arătat că din 7,9 milioane de austrieci care urmau tratament cu statine, aproape 12.000 aveau osteoporoză. Autorii studiului din prezent au replicat aceste rezultate ale cohortei anterioare, folosind informații din dosarele din domeniul asigurărilor de sănătate a aproape 8 milioane de persoane.

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu persoanele de vârstă similară care nu urmau tratament cu statine, bărbații care luau orice doză de statine au avut un risc cu 11% mai redus de a avea un diagnostic de osteoporoză. Femeile care luau orice doză de statine au avut un risc de 1,05 ori mai mare. Când autorii studiului au analizat un grup cu vârste corespunzătoare care luau o doză mai mare de simvastatina (60-80 mg), ei au descoperit că riscul de osteoporoză a crescut de 5,91 ori la bărbați și de 4,16 ori la femei.

Pentru a determina dacă dozele mari de statine sunt direct corelate cu osteoporoza, cercetătorii care s-au ocupat de partea de laborator a acestui studiu au folosit un grup alcătuit din 71 de șoareci (39 masculi și 32 de femele fără ovare) pentru a vedea dacă ar obține rezultate similare.

Oamenii de știință au hrănit șoarecii cu alimente bogate în grăsimi pe o perioadă de mai multe săptămâni, pentru a le crește nivelul colesterolului. Apoi au împărțit șoarecii în două grupuri: cel de control și grupul de test.

Au administrat simvastatină grupului de test, iar acest medicament i-a determinat pe șoarecii din grupul de test să mănânce mai puțin. După ce au tratat șoarecii din grupul de test cu statine pe o perioadă de aproape 5,5 luni, cercetătorii le-au testat densitatea osoasă, cu ajutorul metodei Micro-CT. Ei au analizat astfel microstructurile oaselor.

Scanările cu ajutorul Micro-CT au confirmat, în cadrul rezultatelor obținute, suspiciunea cercetătorilor, și anume că dozele mari de statine ar putea afecta structura oaselor. Potrivit analizei, volumul oaselor (femurului) a scăzut cu 42% în cazul șoarecilor masculi și cu până la 34% în cazul șoarecilor femele.

„Rezultatele noului nostru studiu confirmă și dovedesc acele rezultate ale analizei noastre anterioare făcute pe populația Austriei în 2019. În ambele investigații noi am descoperit că dozele mai mari de statine ar putea crește riscul de osteoporoză”, a declarat autorul care a condus studiul, dr. Michael Leutner de la Medical University of Vienna.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe