Newsflash
Internaționale

După Franța și Italia, Spania impune sancțiuni împotriva risipei alimentare

de L. Budin - iun. 8 2022
După Franța și Italia, Spania impune sancțiuni împotriva risipei alimentare

Guvernul spaniol a prezentat un proiect de lege care vizează stoparea risipei alimentare. Proiectul prevede amenzi pentru restaurantele și supermarketurile care aruncă mâncare.

Spania urmează exemplul Franței și Italiei, care au adoptat, în ultimii ani, acte normative privind risipa alimentară, informează publicația Sud Ouest, preluând o știre AFP.

rispa-alimentara

Într-o lume unde, din nefericire, foamea și malnutriția există, aceste subiecte apasă pe conștiința tuturor”, a subliniat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas Puchades, după reuniunea Consiliului de miniștri.

Textul proiectului de lege, care va trebui să fie aprobat de Parlament, are în vedere reducerea cantității mari de alimente și băuturi aruncate de spanioli – 1,36 milioane de tone anual, echivalentul a 250 de euro per locuitor.

Supermarketurile și restaurantele vor trebui să pună la punct diverse mecanisme, pentru a dona ONG-urilor sau băncilor alimentare produsele rămase la raft. Cele proaspete, nevândute, vor trebui să fie prelucrate și transformate în gemuri sau sucuri.

Într-o ultimă instanță, produsele perisabile vor putea ajunge în alimentația animalelor sau pentru compost.

Restaurantele vor trebui să furnizeze gratuit clienților lor ambalaje – așa-numitele „doggy bag” - , pentru a lua acasă resturile, practica fiind puțin răspândită în Spania.

Proiectul de lege prevede și amenzi usturătoare pentru nerespectarea măsurilor, de la 2.001 la 60.000 de euro. Consumatorii nu vor fi vizați de aceste sancțiuni, dar vor face obiectul unor campanii de sensibilizare.

Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară, până în 2030, atât în industrie cât și la nivelul consumatorilor, pentru a atinge obiectivele trasate de Organizația Națiunilor Unite.

Astăzi este Ziua Mondială a Siguranței Alimentare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe