Newsflash
Internaționale

Efectul bimekizumab în formele moderat-severe de psoriazis

de Dr. Diana Andronache - apr. 30 2021
Efectul bimekizumab în formele moderat-severe de psoriazis

Utilizarea bimekizumab a dovedit beneficii clinice superioare comparativ cu adalimumab în ameliorarea tabloului clinic al psoriazisului în plăci, însă cu o frecvenţă mai mare a evenimentelor adverse.

poza1Psoriazisul este o afecţiune dermatologică cronică de tip inflamator, mediată imun, cu multiple forme de prezentare clinică. Majoritatea se caracterizează prin afectare cutanată, însă poate fi identificată și afectarea sistemică.

Diagnosticul este stabilit pe baza examenului clinic și confirmat prin examen histopatologic. Citokinele cu efect proinflamator și factorul de necroză tumorală (TNF) sunt implicate în patogeneza psoriazisului.

Astfel, s-a observat că interleukina-17A și interleukina-17F formează homodimeri (interleukina-17A/17A și interleukina-17F/17F) și heterodimeri (interleukina-17A/17F), ce acţionează sinergic cu TNF în stimularea procesului de inflamaţie.

Unele date sugerează că inhibarea interleukinei-17A are un beneficiu clinic superior în controlul manifestărilor psoriazisului, comparativ cu inhibarea TNF, care actualmente reprezintă un important instrument terapeutic.

Bimekizumab, un anticorp monoclonal IgG1, inhibă selectiv atât interleukina-17A, cât și interleukina 17-F. Studiul BE SURE, publicat recent în New England Journal of Medicine, a evaluat eficacitatea clinică a bimekizumab, comparativ cu adalimumab, în obţinerea unui răspuns cutanat favorabil, în cazul pacienţilor cu forme moderate sau severe de psoriazis în plăci, menţinând însă un profil de siguranţă favorabil.

Răspuns clinic favorabil

În acest studiu multicentric de fază 3, randomizat, de tip dublu-orb, au fost incluși 478 de pacienţi diagnosticaţi cu psoriazis în plăci de cel puţin șase luni, cu forme moderate sau severe.

După perioada de screening, pacienţii au fost repartizaţi în raport de 1:1:1 pentru a primi fie bimekizumab subcutanat în doză de 320 mg la fiecare 4 săptămâni timp de 56 de săptămâni, fie bimekizumab subcutanat în doză de 320 mg la fiecare 4 săptămâni timp de 16 săptămâni, apoi la fiecare 8 săptămâni până în săptămâna 56, fie adalimumab subcutanat în doză de 40 mg la fiecare două săptămâni până în săptămâna 24, și ulterior bemakizumab 320 mg la fiecare patru săptămâni până în săptămâna 56.

Vârsta medie a pacienţilor a fost de 44,9 ani. Scorul mediu PASI (Psoriazis Area severity Index) la momentul iniţial a fost 19,8.
S-a observat că dintre pacienţii care au primit bimekizumab, 86,2% au avut răspuns clinic semnificativ ameliorat, potrivit scorului PASI, în săptămâna 16, comparativ cu 47,2% dintre pacienţii care au primit adalimumab (P<0,001).

De asemenea, 85,3% din grupul bimekizumab au avut un răspuns cutanat complet sau aproape complet, comparativ cu 57,2% din grupul adalimumab. Până în săptămâna 24, 51,6% dintre pacienţii care au primit terapie cu adalimumab au avut scor PASI 90 (ameliorarea cu ≥90% faţă de valoarea iniţială).

După schimbarea terapiei cu bimekizumab, 81,8% au avut răspuns PASI 90 în săptămâna 56. Dintre evenimentele adverse documentate în acest studiu, candidoza orală și diareea au fost mai frecvent întâlnite în grupul bemakizumab, comparativ cu adalimumab, însă majoritatea cazurilor au fost de intensitate ușoară sau moderată (97%).


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2102388

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe