Newsflash
Internaționale

Eficiența măștilor chirurgicale la populația generală – Opresc sau nu răspândirea virusurilor?

de Florentina Ionescu - ian. 30 2020
Eficiența măștilor chirurgicale la populația generală – Opresc sau nu răspândirea virusurilor?

Când în anumite zone ale lumii apare o epidemie sau se răspândește cu repeziciune un virus periculos, oamenii apelează, de regulă, la măștile chirurgicale.

Folosirea măștilor chirurgicale pentru a preveni infecția este o practică răspândită în multe țări de pe glob, iar cel mai bun exemplu este China, unde locuitorii poartă astfel de măști pe față pentru a se proteja împotriva nivelurilor ridicate ale poluării aerului. 

masca chirurgicala virus

Există, însă, și persoane sceptice în privința eficacității măștilor chirurgicale împotriva virusurilor care se transmit pe calea aerului. Chiar și așa, potrivit bbc.com, există unele dovezi care sugerează că măștile pot să ajute la prevenirea transmiterii microorganismelor de la mână la gură.

Potrivit sursei citate, măștile chirurgicale au fost introduse pentru prima dată în spitale către finalul secolului al 18-lea, iar de-a lungul anilor au început să câștige teren la capitolul popularitate.

Ce spun, totuși, experții despre eficiența măștilor chirurgicale? „Măștile chirurgicale folosite de rutină, de către publicul larg, nu reprezintă o protecție eficientă împotriva virusurilor sau bacteriilor care există în aer”, a declarat dr. David Carrington de la St George's University of London, citat de BBC. Pe calea aerului, însă, se transmit „cele mai multe virusuri”, iar măștile chirurgicale sunt prea largi (nu stau fixe pe față), nu au filtru de aer și lasă ochii expuși.

Pe de altă parte, măștile chirurgicale ar putea să ajute la scăderea riscului de a contracta un virus prin intermediul stropilor rămași de pe urma unui strănut sau în urma tusei și oferă o oarecare protecție împotriva transmiterii de la mână la gură a unor microorganisme.

Măștile chirurgicale, cu plusuri și minusuri

Conform unui studiu din 2016, oamenii își ating fața de aproximativ 23 de ori într-o oră, așa că riscul de a contracta bacterii și virusuri de pe alte suprafețe crește substanțial, cu cât ne atingem chipul mai des. Însă există alte tipuri de accesorii care ar putea fi fixate pe față și care ar avea beneficii mai clare.

„În cadrul unui studiu bine controlat, într-un mediu spitalicesc, masca chirurgicală aplicată pe față a fost la fel de bună în privința prevenirii gripei ca și un respirator conceput în acest sens”, a explicat Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară, de la University of Nottingham. Respiratoarele au un filtru de aer specializat și sunt create special pentru a ne proteja de particulele periculoase care circulă în aer.

Pe de altă parte, dacă ne îndreptăm atenția în direcția studiilor referitoare la eficacitatea măștilor chirurgicale la populația generală, datele arată că este o adevărată provocare să ținem o mască pe față, pe perioade lungi de timp, precizează Jonathan Ball. O concluzie trasă de experții britanici este că „implementarea măsurilor simple de igienă” s-a dovedit a fi în mod clar mai eficientă.

Deși există o percepție cum că purtarea măștilor chirurgicale ar putea fi benefică, de fapt există foarte puține dovezi referitoare la beneficiul lor pe scară largă, atunci când sunt folosite în afara mediului spitalicesc”, a conchis dr. Jake Dunning, de la Public Health England, expert în boli infecțioase și zoonoze.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe