Newsflash
Internaționale

Elita rusească a primit un vaccin experimental anti-COVID-19

de Dorina Novac - iul. 23 2020
Elita rusească a primit un vaccin experimental anti-COVID-19

Mai mulți politicieni și oameni de afaceri ruși au avut acces, încă din luna aprilie, la un vaccin experimental împotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.

BBC Rusia scrie că Institutul Gamaleya a finalizat un proces de testare pe oameni, în care au fost implicați mai mulți militari. Cercetarea a fost finanțată de fondul pentru investiții directe din Rusia (RDIF).

vaccin elita ruseasca
Sursă imagine: Pixabay

 

Astfel, Kirill Dmitriev, șeful RDIF, a recunoscut că și el, dar și familia sa au făcut vaccinul experimental și a menționat că a doua fază de testare a unui vaccin dezvoltat de  Institutul Gamaleya se va încheia pe 3 august. Potrivit lui, faza a treia a vaccinului anti-COVID-19 va avea loc nu doar în Rusia, dar și în alte țări, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Sursele agenției Bloomberg spun că programul, în baza căruia membrii elitei de afaceri și politice au primit doze de vaccin experimental, este legal, dar păstrat departe de ochii publicului pentru a evita o avalanță de potențiali participanți.

Nu este clar cum au fost selectați participanții la program, scrie Bloomberg, citat de BBC Rusia. Este vorba despre câteva sute de oameni. Agenția a reușit să confirme însă câteva zeci de cazuri, dar nu a fost dezvăluită identitatea persoanelor.

Unul dintre oamenii de afaceri care a primit vaccinul a declarat pentru Bloomberg că nu a avut efecte secundare. Acesta a precizat că a acceptat să primească vaccinul pentru a putea să-și organizeze întâlnirile de afaceri.

Potrivit BBC Rusia, unii participanți au spus că au avut febră și dureri musculare după administrarea vaccinului.

Directorul Institutului Gamaleya, Alexander Gunzburg, a declarat că nu știe dacă reprezentanții elitei au acces la vaccinul împotriva COVID-19

„Nu știu nimic despre oamenii mari [oameni de afaceri] și nici despre cei mici”, a spus el pentru Interfax, citat de BBC. 

Totodată, ministrul adjunct al Sănătății, Alexei Kuznetsov, a insitat că studiile clinice dezvoltate la Gamaleya nu au fost finalizate, iar utilizarea vaccinului, inclusiv pentru reprezentanții elitei și afacerilor, este imposibilă.

Între timp, militarii ruși au anunțat că se finalizează studiile clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltate de Ministerul Apărării în colaborare cu Institutul Gamaleya.

Publicațiile din Rusia spun că este vorba  doar despre voluntarii care au trecut programul Ministerului Apărării.

„La data de 20 iulie, cel de-al doilea, ultimul grup de voluntari de 20 de persoane a fost externat din spitalul militar”, a spus Serghei Borisevici, biolog militar.

Potrivit acestuia, vaccinul este sigur și bine tolerat de voluntari. Doar două personae au avut dureri de cap și febră ușoară după administrare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe