Newsflash
Internaționale

EMA a început revizuirea medicamentelor care conțin terlipresină

de Dorina Novac - ian. 17 2022
EMA a început revizuirea medicamentelor care conțin terlipresină

EMA a început o revizuire a medicamentelor care conțin terlipresină, din cauza unor îngrijorări legate de siguranța pacienților.

Aceste medicamente sunt autorizate în câteva state europene pentru tratamentul bolilor de rinichi ale persoanelor cu boli grave ale ficatului (sindrom hepatorenal, HRS), precum și pentru sângerările venelor mari ale esofagului și alte forme de sângerare asociate cu intervențiile chirurgicale.

EMA

Rezultatele studiului sugerează că pacienții care au fost tratați cu terlipresină au suferit în mai multe cazuri de tulburări respiratorii și au murit în decurs de 90 de zile de la prima doză a tratamentului, comparativ cu pacienții care au primit placebo (un tratament inactiv).

„Tulburările respiratorii, cum ar fi insuficiența respiratorie (dificultăți severe de respirație), reprezintă un risc cunoscut al acestor medicamente. Cu toate acestea, frecvența insuficienței respiratorii observată în acest studiu (10%) a fost mai mare decât cea raportată în informațiile despre produs, unde este enumerată ca fiind mai puțin frecventă (adică, afectând până la 1% dintre pacienți)”, se arată într-un comunicat de presă al ANMDMR.

Ca urmare a acestor îngrijorări, Agenția daneză pentru medicamente a solicitat o revizuire a siguranței medicamentelor cu terlipresină în contextul beneficiilor acestora atunci când sunt utilizate pentru tratarea HRS.

Citește și: EMA a primit cererea de autorizare de punere pe piață a unui medicament anti-COVID

„În prezent, această revizuire nu acoperă utilizarea terlipresinei pentru tratamentul sângerărilor, deoarece nu au apărut informații noi privind problemele de siguranță pentru această utilizare. În timp ce revizuirea este în desfășurare, terlipresina poate fi utilizată în continuare pentru aceste indicații, precum și pentru tratamentul HRS, conform informațiilor autorizate despre produs”, se mai arată în comunicat.

Terlipresina este un analog al vasopresinei. Aceasta înseamnă că funcționează în același mod ca hormonul natural vasopresina pentru a provoca îngustarea anumitor vase de sânge din organism, în special a celor care alimentează organele din abdomen.

Potrivit sursei citate, la pacienții cu HRS, creșterea tensiunii arteriale în ficat din cauza insuficienței hepatice duce la lărgirea acestor vase de sânge. Acest lucru provoacă un dezechilibru în circulația sângelui, rezultând o irigare/aprovizionare/alimentare slabă cu sânge a rinichilor.

Prin îngustarea vaselor de sânge care alimentează organele abdominale, terlipresina ajută la restabilirea fluxului sanguin către rinichi, îmbunătățind astfel funcția rinichilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe