Newsflash
Internaționale

EMA: Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile

de Florentina Ionescu - mar. 16 2021
EMA: Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile

Comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență - PRAC) continuă să evalueze vaccinul COVID-19 al companiei AstraZeneca și evenimentele tromboembolice.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) analizează o serie de cazuri legate de formarea cheagurilor sanguine la persoane cărora li s-a administrat vaccinul împotriva COVID-19 de la AstraZeneca, se arată într-un comunicat de presă preluat de site-ul anm.ro

a cincea transa de doze de vaccin impotriva covid-19 vine in romania

Evenimente legate de formarea cheagurilor sanguine, unele cu caracteristici neobișnuite, precum număr scăzut de trombocite, au apărut la un număr foarte mic de persoane cărora li s-a administrat vaccinul, explică EMA. Mii de persoane dezvoltă în fiecare an cheaguri sanguine, la nivelul UE, din diverse motive. Numărul evenimentelor tromboembolice, în ansamblu, la persoanele vaccinate, pare să nu fie mai mare decât cel observat la populația generală.

EMA colaborează îndeaproape cu compania, cu experți în hematologie și cu alte autorități din domeniul sănătății, inclusiv agenția din Marea Britanie, pe baza experienței acesteia cu aproximativ 11 milioane de doze de vaccin administrate.

Evaluarea EMA a continuat în weekend, iar o analiză riguroasă a tuturor datelor referitoare la evenimentele tromboembolice va fi efectuată în zilele următoare. Experții analizează în detaliu toate datele disponibile și circumstanțele clinice ale unor cazuri specifice pentru a stabili dacă vaccinul ar fi avut vreun rol în acest sens sau dacă este posibil ca evenimentul să fi avut loc din alte cauze.

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va revizui în continuare informațiile în cursul zilei de marți, 16 martie, și va convoca o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a concluziona asupra datelor colectate și a oricăror alte acțiuni care s-ar putea impune.

În timp ce evaluarea este în curs de desfășurare, EMA își menține opinia referitoare la faptul că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, afecțiune cu risc asociat de spitalizare și deces, depășesc riscurile de apariției a reacțiilor adverse.

Tot în comunicatul de presă de ieri, EMA a precizat că va comunica în continuare, în funcție de situație. Între timp, persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul și care au orice fel de îngrijorare li se recomandă să contacteze un profesionist din domeniul sănătății.

Este important ca persoanele care suspectează apariția unor reacții adverse după vaccinare să le raporteze autorității naționale competente în domeniul medicamentului sau unui profesionist din domeniul sănătății care poate oferi îndrumare în acest sens.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe