Newsflash
Internaționale

EMA demarează evaluarea utilizării unui medicament pentru pacienții cu COVID

de Dorina Novac - nov. 23 2021
EMA demarează evaluarea utilizării unui medicament pentru pacienții cu COVID

EMA evaluează datele disponibile în prezent referitoare la utilizarea Paxlovid, un tratament administrat pe cale orală împotriva COVID-19, dezvoltat de compania Pfizer.

EMA demarează această evaluare pentru a veni în sprijinul autorităților naționale care pot decide cu privire la utilizarea medicamentului în tratamentul COVID-19, de exemplu în situații de utilizare de urgență, înainte de autorizarea de punere pe piață a acestuia.

tratament COVID-19

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA va analiza datele provenite dintr-un studiu care a comparat efectul Paxlovid cu cel al unui tratament inactiv (placebo) la pacienții nespitalizați, cu formă ușoară până la moderată a infecției COVID-19, care prezentau un risc crescut de a dezvolta forma severă a infecției COVID-19”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Rezultatele preliminare indică faptul că Paxlovid a redus riscul de spitalizare sau deces, în comparație cu placebo, atunci când tratamentul a fost administrat în decurs de 3 sau 5 zile de la debutul simptomelor de COVID-19.

CHMP va analiza, de asemenea, datele privind calitatea și siguranța medicamentului. Deși se preconizează că o evaluare continuă mai cuprinzătoare va începe înaintea unei posibile cereri de autorizare de punere pe piață, actuala evaluare va oferi recomandări la nivel UE în cel mai scurt timp, astfel încât acestea să poată fi utilizate de autoritățile naționale care doresc să ia decizii bazate pe dovezi, privind utilizarea medicamentului înaintea autorizării de punere pe piață.

„Autoritățile din UE vor depune în continuare toate eforturile în vederea evaluării tratamentelor și vaccinurilor COVID-19 atât de necesare, asigurându-se în același timp că acestea îndeplinesc standardele înalte de siguranță și eficacitate ale UE”, se mai arată în comunicat.

Paxlovid este un medicament antiviral, administrat pe cale orală, care reduce capacitatea SARS-CoV- 2 de a se multiplica în organism. Substanța activă PF-07321332 blochează activitatea unei enzime necesare virusului în vederea multiplicării.

Medicamentul conține, de asemenea, o doză scăzută de ritonavir (un inhibitor de protează), care încetinește descompunerea PF-07321332, permițându-i să rămână în organism o perioadă mai îndelungată, în cantități care afectează virusul.

Potrivit sursei citate, este de așteptat ca medicamentul să reducă nevoia de spitalizare la pacienții cu COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe