Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

EMA evaluează folosirea medicamentului Kineret la pacienții adulți cu COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 21 iulie 2021, ora 11:41

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România - ANMDMR a preluat un anunț important al Agenției Europene a Medicamentului – EMA referitor la evaluarea utilizării Kineret la pacienții adulți cu COVID-19 cu risc crescut de insuficiență respiratorie severă.

EMA a demarat evaluarea unei cereri pentru extinderea utilizării Kineret (anakinra) pentru a include tratamentul bolii COVID-19 la pacienții adulți cu pneumonie, care prezintă riscul de a dezvolta insuficiență respiratorie severă (incapacitatea plămânilor de a funcționa corect), se arată într-un comunicat de presă al Agenției Europene a Medicamentului, preluat de ANMDMR

evaluare medicament covid de EMA
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Kineret este un medicament imunosupresor (un medicament care reduce activitatea sistemului imunitar), autorizat în prezent pentru tratamentul mai multor afecțiuni inflamatorii.

Substanța sa activă, denumită anakinra, blochează activitatea interleukinei 1, un mesager chimic implicat în procesele imune care duc la inflamație. Se consideră că acest fapt ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și afectării țesuturilor asociate bolii COVID-19, potrivit EMA.

„Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use - CHMP) va evalua datele depuse în cadrul cererii pentru a decide dacă recomandă extinderea indicației. Datele prezentate includ rezultatele provenite din două studii clinice în curs de desfășurare, care investighează siguranța și eficacitatea administrării medicamentului la pacienții adulți internați cu boala COVID-19”, se arată în același comunicat.

Comisia Europeană va emite o decizie finală

Opinia CHMP, împreună cu orice solicitare privind efectuarea unor studii suplimentare și de monitorizare suplimentară a siguranței, vor fi transmise ulterior Comisiei Europene, care va emite o decizie finală cu caracter juridic obligatoriu, aplicabilă în toate statele membre ale UE.

EMA va comunica rezultatul evaluării, care este așteptat în Octombrie, cu excepția cazului în care sunt necesare informații suplimentare.

Kineret a fost autorizat pe teritoriul UE din Martie 2002. Mai multe informații despre acest medicament sunt disponibile pe site-ul EMA, aici.

Etichete: Kineret imunosupresor tratament covid tratament covid-19 EMA agentie agentia europeana a medicamentului agentia europeana pentru medicamente ANMDMR imunosupresoare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.