Newsflash
Internaționale

EMA: Vaccinarea, esențială pentru protejarea împotriva formelor grave de COVID

de Dorina Novac - aug. 9 2021
EMA: Vaccinarea, esențială pentru protejarea împotriva formelor grave de COVID

Vaccinarea completă este esențială pentru protejarea împotriva formelor grave de COVID-19, inclusiv a celor cauzate de varianta Delta, a precizat Agenția Europeană a Medicamentului.

Odată cu intensificarea circulației variantei Delta a SARS-CoV-2 în țările UE/SEE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare, dar care nu s-au imunizat încă, să înceapă și să finalizeze în timp util schema recomandată de vaccinare împotriva COVID-19.

forme grave covid

„Vaccinarea completă cu oricare dintre vaccinurile aprobate de UE/SEE oferă un nivel mare de protecție împotriva formelor severe și decesului cauzate de SARSCoV-2 și de variantele acestuia, cum ar fi Delta. Cel mai înalt nivel de protecție este atins după ce a trecut suficient timp (șapte până la paisprezece zile) din momentul ultimei doze de vaccin”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Vaccinarea este, de asemenea, importantă pentru protejarea celor care prezintă cel mai mare risc de boli severe și spitalizare, pentru a încetini răspândirea virusului și a preveni apariția unor noi variante.

„Deși vaccinurile disponibile sunt extrem de eficiente pentru protejarea populației împotriva formelor severe de COVID-19, până când un segment mai mare al populației va fi imunizat, riscul rămâne prezent. În prezent, asistăm la un număr tot mai mare de cazuri de COVID-19 în UE/SEE, iar vaccinurile rămân cea mai bună opțiune disponibilă pentru a evita intensificarea formelor severe și decesului asociate cu COVID-19”, a declarat Mike Catchpole, om de știință, director al ECDC.  

Potrivit sursei citate, deoarece ritmul desfășurării campaniilor de vaccinare s-a intensificat în UE/SEE, poate fi recomandabil, în unele cazuri, să se ia în considerare reducerea intervalului dintre prima și cea de-a doua doză, în limitele autorizate, în special pentru persoanele cu risc de COVID-19 sever care nu au finalizat schema de vaccinare.

„Deși eficacitatea tuturor vaccinurilor COVID-19 autorizate pe teritoriul UE / SEE este foarte mare, niciun vaccin nu este 100% eficient. Aceasta înseamnă că este de aşteptat un număr limitat de infecții cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care au finalizat schema de vaccinare recomandată (infecții post-vaccinare)”, se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, atunci când totuși apar infecții, vaccinurile pot preveni într-o mare măsură formele severe și pot reduce numărul de persoane spitalizate din cauza COVID-19.

Astfel, EMA și ECDC recomandă vaccinarea completă COVID-19 tuturor cetățenilor eligibili.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe