Newsflash
Internaționale

Embrion sintetic, cu activitate cardiacă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 2 2022
Embrion sintetic, cu activitate cardiacă

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au creat în laborator embrioni sintetici de șoarece, iar aceștia au prezentat activitate cerebrală și cardiacă.

        Embrionii de șoarece au fost creaţi utilizând celule stem, și nu ovule sau spermă. Cercetătorii consideră că această descoperire poate îmbunătăţi înţelegerea primelor stadii ale dezvoltării organelor și motivele pentru care unele sarcini se opresc în evoluţie. Însă alţi cercetători recomandă ca aceste tehnici să fie utilizate cu precauţie.

        Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) au publicat recent rezultatele studiilor efectuate pe această temă în revista Nature. Echipa de la Cambridge a analizat primele stadii ale sarcinii încă de acum câteva decenii. A creat în laborator condiţii care imită mediul uterin în timpul sarcinii și a descoperit și modalitatea de a obţine cele trei tipuri de celule stem de la șoareci care să interacţioneze și să se dezvolte în structuri asemănătoare celor embrionare. Embrionii sintetici au supravieţuit doar opt zile, din cauza unor defecte, însă au atins momentul în care au prezentat activitate cerebrală și cardiacă.

        Prof. dr. Magdalena Zernicka-Goetz de la Universitatea Cambridge a explicat că această experienţă a fost ca un vis devenit realitate, pentru că au putut vedea cum se formează organele. Viaţa embrionară este foarte misterioasă, de aceea este important pentru cercetători ce se întâmplă în aceste momente, chiar și la nivelul unei plăci Petri. Iar faptul că utilizează embrioni sintetici le poate permite să testeze noi medicamente în siguranţă.

        Pe viitor, cercetătorii își doresc să păstreze embrionii sintetici în viaţă pentru încă o zi sau două, ceea ce este dificil fără a crea și o placentă sintetică. În prezent, legile britanice permit ca embrionii umani să fie studiaţi în laborator până la 14 zile de dezvoltare, însă nu există reguli în ceea ce privește embrionii sintetici.

 

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-62679322

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe