Newsflash
Internaționale

Epidemia de hepatită virală la copii, încă neelucidată

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 20 2022
Epidemia de hepatită virală la copii, încă neelucidată

Peste 100 de cazuri de hepatită virală la copii au fost raportate de CDC, provenind din 25 de state americane; 15 copii au necesitat transplant hepatic, iar 5 au decedat.

hepatitacopiiLa nivel mondial, au fost înregistrate 340 de cazuri și 11 decese. Cauzele acestei epidemii de hepatită virală la copii rămân încă un mister, iar evoluţia micuţilor este variabilă: unii își revin, alţii au nevoie de transplant. Până în acest moment, specialiștii au observat o asociere între aceste cazuri și infecţia cu adenovirusuri.

Peste jumătate dintre copiii afectaţi sunt incluși într-o investigaţie realizată de CDC și mulţi dintre ei au fost testaţi pozitiv pentru adenovirus 41, un tip de virus care determină simptome gastrointestinale și pseudogripale. Acest virus nu a fost legat de apariţia insuficienţei hepatice la copii perfect sănătoși până acum.

De asemenea, medicii nu cunosc mecanismul prin care virusul ar putea afecta ficatul – nu se știe exact dacă îl atacă în mod direct sau dacă provoacă un răspuns imun neobișnuit care determină organismul să își atace propriile ţesuturi.

O altă ipoteză luată în calcul de specialiști este aceea că acest virus ar avea un cofactor determinant, genetic, factor din mediu sau chiar infecţios, care în tandem cu virusul ar produce afectarea hepatică.

Relevanţa unui test negativ pentru adenovirus este discutabilă, specialiștii spunând că există și posibilitatea ca la momentul la care se efectuează testarea, aceasta să nu surprindă prezenţa virusului, ţesutul hepatic fiind distrus complet. Aceste cazuri necesită o testare extinsă.

În plus, cercetătorii iau în calcul și o posibilă legătură cu virusul SARS-CoV-2, anumiţi copii având un istoric de COVID-19, însă nu pot confirma această legătură.

Tratamentul infecţiei cu adenovirus beneficiază de medicamentul cidofovir, care prezintă toxicitate renală, iar unii copii astfel trataţi au o evoluţie fulminantă, pentru care trans­plantul renal rămâne singura opţiune
terapeutică.

Citiți și: „Primele” cazuri de COVID-19 raportate în Coreea de Nord


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/05/13/health/hepatitis-child-liver-transplant-baelyn/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe