Newsflash
Internaționale

Este paracetamolul sigur în sarcină?

de Dr. Diana Andronache - oct. 14 2022
Este paracetamolul sigur în sarcină?

Un studiu realizat recent arată că utilizarea paracetamolului poate afecta dezvoltarea copilului și poate fi asociată cu probleme de atenţie.

p2Acetaminofenul, cunoscut sub denumirea de paracetamol, este în mod curent utilizat pentru a trata mai multe probleme medicale, inclusiv febra, durerea (musculară, cefalee, migrene), răcelile comune sau alergiile.

Deși acest medicament este considerat ca fiind sigur pentru utilizare în timpul sarcinii, Kristin Sznajder, profesor asistent de știinţe ale sănătăţii publice, confirmă într-un studiu că utilizarea paracetamolului poate afecta dezvoltarea copilului și poate fi asociată cu probleme de atenţie.

Mai mult decât atât, acesta pare să fie primul studiu care a observat o asociere între administrarea acetaminofenului în timpul sarcinii și tulburările de somn ale copilului.

Datele obţinute arată că dintre femeile care au folosit acetaminofen în timpul sarcinii, 22,7% au descris tulburări de somn ale copilului și 32,9% au descris probleme de atenţie.

Comparativ, în grupul participantelor care nu au folosit acetaminofen în timpul sarcinii, 18,9% au raportat tulburări de somn ale copilului, respectiv 28% probleme de atenţie.

Fiind totuși necesare mai multe cercetări în acest sens, oamenii de știinţă au menţionat că este în desfășurare un studiu care va aprofunda această ipoteză, încercând să determine trimestrul, doza, frecvenţa administrării și modul în care acestea afectează rezultatele.

Citiți și: Screeningul prin colonoscopie scade riscul de cancer

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe