Newsflash
Internaționale

Europa, sub risc de catastrofă nucleară

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 12 2022
Europa, sub risc de  catastrofă nucleară

Populaţia și autorităţile sunt în prezent în alertă la nivel mondial, în contextul în care atacurile recente asupra centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub control rusesc, s-au intensificat.

pericolnuclearRiscul unui dezastru nuclear a fost subliniat și de directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Secretarul general al ONU, António Guterres, a solicitat inspectorilor internaţionali să facă verificări la centrală pentru a se asigura că totul este sub control.

El a subliniat și că „orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaş”, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Japonia, unde a participat la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima. Aceasta a comemorat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Centrala din regiunea Zaporojie este situată în sud-estul Ucrainei, fiind cea mai mare din Europa și printre primele zece din lume. Se află sub control rusesc de la sfârșitul lunii martie, fiind în continuare gestionată de tehnicieni ucraineni. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacurile asupra centralei.

Clădiri din zonă au fost afectate, la fel și o zonă de stocare a combustibilului nuclear uzat, au declarat autorităţile rusești din Energodar, orașul în care se află centrala.

Până la acest moment, ucrainenii nu au raportat nicio scurgere și nicio afectare a reactoarelor nucleare. Pompierii au reușit să stingă rapid un incendiu la nivelul staţiei de nitrogen-oxigen, care în acest moment necesită reparaţii.

Măsuri în cazul unui dezastru nuclear

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu a început în
anumite ţări, inclusiv în România. Autorităţile explică faptul că aceasta este o măsură preventivă, iar comprimatele trebuie administrate doar anumitor categorii din populaţie și doar la indicaţia specialiștilor.

Astfel, comprimatele se administrează doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunţul autorităţilor. Pentru adulţii de peste 40 de ani nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu. Beneficiul administrării acestui preparat este cu atât mai mare cu cât este administrat la vârste mai mici.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a declarat săptămâna trecută că, în acest context, există șase direcţii de care trebuie să ţinem cont.

- Pilonul 1 (integritate fizică) se referă la faptul că orice activitate militară în apropierea unei centrale nucleare poate avea consecinţe nucleare severe;

- Pilonul 2 – toate sistemele de siguranţă și securitate trebuie să fie funcţionale în orice moment; la Zaporojie, staţia de nitrogen-oxigen și o clădire auxiliară au fost afectate;

- Pilonul 3 se referă la personalul angajat al centralelor – activitatea recentă crește stresul echipei operaţionale;

- Pilonul 4 – aprovizionarea cu energie va fi compromisă în cazul unui accident nuclear;

- Pilonul 5 se referă la monitorizarea nivelului de radiaţii și la pregătirile și răspunsul în cazul unui accident nuclear.

De asemenea, autorităţile din Ucraina au anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică că 10 din cele 15 centrale nucleare din ţară sunt în prezent funcţionale.

Citiți și: Schimbările climatice impactează bolile infecţioase


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/08/07/europe/zaporizhzhia-power-plant-nuclear-disaster-intl/index.html
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2022/08/08/ucraina-seful-onu-cere-acces-international-la-centrala-nucleara-de-la-zaporojie-dupa-un-nou-atac--960843

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe