Newsflash
Internaționale

Europenii au îndoieli cu privire la chirurgia asistată robotic

de Florentina Ionescu - feb. 3 2022
Europenii au îndoieli cu privire la chirurgia asistată robotic

Percepția populației de pe continentul european cu privire la chirurgia asistată robotic este una umbrită de îndoieli, arată un sondaj de opinie recent.

Un studiu realizat de cercetătorii de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) a analizat factorii care influențează percepția oamenilor cu privire la utilizarea roboticii în intervențiile chirurgicale. 

chirurgie asistata robotic perceptie oameni studiu indoiel
Fotografie creată de Tara Winstead, de la Pexels
 

Există numeroase controverse apărute în domeniul sănătății, arată experții din cadrul UOC, subliniind că acestea sunt „o reflecție a acestui trend social de a avea opinii contradictorii”, potrivit site-ului www.uoc.edu.

Spitalul Floreasca, dotat cu un robot care sterilizează cu lumină UVC 

Astfel, o echipă de cercetători de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a analizat recent motivațiile primare ale oamenilor și încrederea acordată de aceștia acestor dispozitive medicale, pentru a afla ulterior care sunt percepțiile cetățenilor europeni în ceea ce privește utilizarea roboticii în intervențiile chirurgicale.

„Noi ne-am propus să oferim noi dovezi dintr-o perspectivă socială, de la pacienți și de la cetățeni, de vreme ce la un anumit moment din viața lor acestora li s-ar putea recomanda să treacă printr-o intervenție chirurgicală ce implică utilizarea roboților”, au explicat profesorul  Joan Torrent Sellens, de la Facultatea de Economie și Afaceri din cadrul UOC, împreună cu profesorii Ana Jiménez Zarco și Francesc Saigí Rubió.

Joan Torrent Sellens este cercetătorul principal și coautorul acestui studiu.

După ce cercetătorii au analizat opiniile a aproximativ 28.000 de cetățeni din 28 de țări din Uniunea Europeană, rezultatele acestui studiu au prezentat un spectru larg de atitudini izvorâte dintr-o lipsă de încredere în chirurgia asistată robotic (robot-assisted surgery sau RAS). 

Robot care recoltează sânge și introduce catetere în vene 

Experiențele anterioare cu utilizarea roboticii și percepția de ușor de folosit de către utilizator sunt singurii factori care contribuie la câștigarea încrederii în aceste tehnici și dispozitive.

„Noi am mai descoperit că, pe măsură ce oamenii dobândesc mai multă experiență cu privire la utilizarea roboților în medicină, backgroundul încrederii asociate cu informarea, atitudinea și percepția RAS devine din ce în ce mai negativ”, a declarat Joan Torrent Sellens.

Neîncredere în astfel de dispozitive

Analiza datelor obținute arată că argumentele de la baza motivațiilor care creează neîncrederea oamenilor în aceste dispozitive robotice nu sunt unitare. Experiența joacă, de asemenea, un rol crucial, arată sursa citată.

„Cercetarea noastră arată că cetățenii iau în considerare probleme raționale în momentul în care își evaluează gradul de încredere, cum ar fi experiențele lor anterioare cu privire la folosirea roboților și la percepția lor cu privire la utilizarea cu ușurință”, a mai sus profesorul.

De exemplu, experiența are un efect mai accentuat asupra încrederii în chirurgia asistată robotic în rândul bărbaților, în rândul persoanelor cu vârste între 40 și 54 de ani și în rândul persoanelor cu un nivel mai ridicat al educației. 

Un robot special îi ajută pe copiii cu autism să învețe 

Mulți cetățeni europeni au șovăit în ce privește utilizarea chirurgiei asistate robotic deoarece, în opinia lor, acest lucru ar însemna ca atât profesioniștii din domeniul sănătății și îngrijirilor medicale, cât și instituțiile medicale care adoptă aceste noi tehnologii trebuie să aibă noi abilități și pregătiri în domeniu. Această situație, arată experții, a dus la apariția unor îndoieli în societate.

„Principala problemă este să lucrăm asupra motivațiilor de la baza acestei încrederi, astfel încât evaluarea pozitivă și efectele deja identificate de profesioniștii din sănătate să fie transmise către populație. Opinia pacientului este vitală în toate modificările care au loc, drept rezultat al apariției conceptului de eHealth și al apariției telemedicinei în practica medicală”, a mai explicat cercetătorul de la UOC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe