Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

EUROSTAT: cât din PIB au cheltuit guvernele pentru Sănătate în 2020

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 11 martie 2022, ora 16:09

EUROSTAT a realizat o analiză despre sumele cheltuite de guvernele din întreaga lume în anul 2020 în domeniul sănătății.

În 2020, sănătatea a rămas a doua cea mai mare zonă a cheltuielilor guvernamentale în Uniunea Europeană, după protecția socială. Cheltuielile guvernelor statelor membre UE în ceea ce privește sănătatea au crescut cu un punct procentual (pp) în comparație cu anul 2019, arată EUROSTAT (8,0% din produsul intern brut în 2020, în comparație cu 7,0% din produsul intern brut în anul 2019). 

cheltuieli guvernamentale sanatate
Sursa foto: https://ec.europa.eu/eurostat/

Creșterea se datorează atât unei scăderi în produsul intern brut (PIB) nominal, cât și unei creșteri în ceea ce privește cheltuielile guvernelor în domeniul sănătății (1.073 de miliarde de euro în 2020, în comparație cu 978 de miliarde de euro în 2019), în principal asociate cu pandemia de COVID-19. (analiza completă o găsiți aici)

Cele mai importante categorii ale cheltuielilor făcute de guverne în sectorul sănătății au fost „serviciile spitalicești” (3,4% din PIB), „serviciile în ambulatoriu” (2,5% din PIB) și „produse medicale, aparate medicale și echipamente medicale” (1,2% din PIB).

Cea mai mare rată în privința cheltuielilor în domeniul sănătății raportate la PIB este înregistrată în Cehia, Austria și Franța.

În 2020, Cehia și Austria (ambele cu 9,2%) și Franța (9%) au înregistrat cele mai mari cheltuieli ale guvernelor, sumele fiind dedicate sănătății raportat la PIB în ceea ce privește statele membre UE.

Între timp, Letonia (4,8% din PIB), Polonia și Irlanda (ambele cu 5,4% din PIB) au înregistrat cele mai mici sume cheltuite în domeniul sănătății. România (5,5% din PIB), potrivit Eurostat, se situează tot la coada clasamentului. 

cheltuieli sanatate din pib romania

Etichete: cheltuieli spitalizare sanatate cheltuieli eurostat produs intern brut in ambulatoriu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.