Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

EUROSTAT: numărul de nașteri în UE, în declin

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 24 martie 2021, ora 14:03

În Uniunea Europeană, numărul de nașteri continuă să fie în declin, dar nu în cazul femeilor care nu sunt născute în respectivele state.

În anul 2019, 4,17 milioane de bebeluși s-au născut în Uniunea Europeană, continuând un trend descendent care a început după anul 2008, când 4,68 de milioane s-au născut în UE. 

bebelusi rata fertilitate ue statistici eurostat

Rata totală a fertilității a rămas la 1,53 nașteri per femeie în UE în anul 2019, o scădere mică de la cel mai recent vârf în 2016 (1,57), însă este totuși o creștere, în comparație cu anul 2001 (când rata fertilității a fost de 1,43), potrivit Eurostat.

Cea mai mare rată a fertilității, în Franța

În 2019, Franța (1,86 nașteri de bebeluși vii per femeie) a fost statul membru cu cea mai mare rată totală a fertilității din Uniunea Europeană, urmată de România (1,77), Cehia, Irlanda și Suedia (toate trei având rata de 1,71) și Danemarca (1,70). La polul opus, cele mai mici rate ale fertilității au fost înregistrate în Malta (1,14 nașteri per femeie), Spania (1,23), Italia (1,27), Cipru (1,33), Grecia și Luxemburg (ambele având rata 1,34). 

rata fertilitatii

Potrivit sursei citate, numărul de nașteri ale mamelor născute în străinătate este în creștere. Astfel, numărul de copii născuți de mame născute în afara granițelor țării (atât din state membre ale UE, cât și din state din afara UE) a fost în creștere în Uniunea Europeană din anul 2013 (de când există date disponibile). 

rata fertilitatii2

Proporția de copii născuți de mame din afara granițelor țării diferă mult între statele membre UE: în 2019, peste 65% dintre copiii născuți în Luxemburg proveneau de la mame născute în străinătate, pe când în Cipru, Austria și Belgia această proporție a fost de o treime dintre bebeluși (născuți de mame care s-au născut în afara granițelor).

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: fertilitate eurostat rata fertilitatii fertilitate UE uniunea europeana Uniunea Europeană state membre ue

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.