Newsflash
Internaționale

Există soluții pentru dislipidemiile severe?

de Dr. Mădălina Badea - mar. 13 2020
Există soluții pentru dislipidemiile severe?

Dislipidemia și apariția bolii aterosclerotice cresc considerabil riscul cardiovascular.

solutii-dislipidemii-severeOpțiunile terapeutice sunt uneori insuficiente pentru controlul adecvat al profilului lipidic, noi molecule fiind necesare pentru a scădea povara indusă de bolile cardiovasculare. O astfel de moleculă aflată în studiu este acidul bempedoic.

Noul ghid al Societății Europene de Cardiologie elaborat în 2019 propune atingerea unor ținte terapeutice ale LDL-colesterolului (LDL-c) sub valoarea de 55 mg/dl sau o reducere cu minimum 50% din valoarea de bază a acestuia pentru prevenția secundară la pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt sau pentru prevenția primară la cei cu risc înalt, dar care prezintă hipercolesterolemie familială heterozigotă.

Pentru prevenția primară la cei cu risc înalt, dar fără hipercolesterolemie familială heterozigotă, țintele LDL-c recomandate sunt de sub 70 mg/dl. Abordarea inițială propune utilizarea unor doze crescute de statină, în limita toleranței individuale, cu posibilitatea de asociere a altor clase de medicamente hipolipemiante, dacă țintele nu sunt atinse.

Studii consacrate au adus la lumină opțiuni precum ezetimibul sau inhibitorii de PCSK9, dar cercetarea științifică merge mai departe, întrucât nu toți pacienții obțin rezultatele dorite cu terapiile existente, acesta fiind un aspect important pentru clinicieni dacă se ține cont de relația liniară care există între nivelul seric al colesterolului și riscul de evenimente cardiovasculare majore.

Creşterea receptorilor hepatici de LDL-c

Acidul bempedoic este un preparat oral, cu administrare unică zilnică, ce se activează în ficat și își exercită efectul hipolipemiant la același nivel, prin inhibarea unei enzime din ciclul sintezei colesterolului, ce acționează anterior țintei statinelor. Efectul său determină creșterea expresiei receptorilor hepatici pentru LDL-c, crescând astfel eliminarea colesterolului și scăzând nivelul seric.

Eficiența sa a fost testată în cadrul unui studiu* randomizant, dublu-orb, placebo-controlat, ce a urmărit pe parcursul unui an, 779 de pacienți cu risc înalt prin boală aterosclerotică cardiovasculară, hipercolesterolemie familială heterozigotă sau o asociere între acestea.

Pacienții incluși prezentau boală coronariană ischemică (infarct miocardic manifest sau sechelar, angină instabilă, revascularizare coronariană, ischemie inductibilă la teste invazive sau noninvazive) sau echivalențe ale acesteia (boală aterosclerotică cerebrovasculară sau boală arterială periferică).

Aceștia prezentau hipercolesterolemie persistentă în ciuda tratamentului hipolipemiant în doze maxime tolerate, cu o valoare a LDL-c de cel puţin 100 mg/dl la prima vizită și de minimum 70 mg/dl cu o săptămână înainte de randomizare.

Studiul a comparat utilizarea acidului bempedoic în doză de 180 mg pe zi cu placebo, continuând totodată terapia hipolipemiantă preexistentă. Rezultatele au arătat că după 12 săptămâni de utilizare, nivelul LDL-c a scăzut semnificativ, comparativ cu placebo (-15,1% versus +2,4%), valoarea medie a acestuia fiind de 97,6 mg/dl în grupul tratat cu acid bempedoic și de 122,8 mg/dl în cel cu placebo.

Rezultatele obținute au fost persistente pe parcursul celor 52 de săptămâni de urmărire și concordante cu concluziile unui studiu anterior care a evaluat eficiența acestui preparat.

Incidența reacțiilor adverse a fost similară între cele două grupuri, majoritatea fiind clasificate ca ușoare-moderate. Studii ulterioare sunt necesare pentru a evalua eficiența și siguranța pe termen lung a acestui preparat.


Notă autor:

*https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762293

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe