Newsflash
Internaționale

Experții încă dezbat corelația dintre COVID și diabetul de tip 1 la copii

de Florentina Ionescu - oct. 5 2022
Experții încă dezbat corelația dintre COVID și diabetul de tip 1 la copii

Două studii au descoperit mici creșteri în ce privește ratele de depistare a diabetului zaharat de tip 1 după infecții COVID-19, dar încă există dezacorduri dacă infecția virală este sau nu o cauză a DZ de tip 1.

La ședința anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, desfășurată recent, două studii noi au fost prezentate, acestea investigând relația dintre COVID-19 la copii și noile diagnostice de diabet zaharat de tip 1. 

copil diabet zaharat vitamina d2

Studiile acestea au ajuns la concluzii care intră în conflict, unul dintre ele sugerând că a existat o potențială legătură între COVID-19 și diabetul de tip 1 nou diagnosticat, pe când celălalt studiu a argumentat cu dovezi clare împotriva oricărei asocieri de tip cauzal, scrie newatlas.com.

În ultimii câțiva ani, cercetătorii au descoperit că infecțiile cu SARS-CoV-2 pot cauza mai mult decât o simplă boală asemănătoare cu gripa. Infecțiile cu coronavirus au fost asociate cu rate mai mari de AVC și de boli de inimă. Dar relația dintre diabet și COVID a fost mai puțin clară decât asocierea cu alte boli. Unii cercetători, de exemplu, au argumentat că testările mai dese în preajma infecțiilor COVID au dus pur și simplu la găsirea mai multor cazuri de diabet zaharat.

Cele două studii noi menționate mai sus, care nu au fost încă supuse încă evaluării colegiale (peer review), au ajuns la concluzii contradictorii, subliniind lipsa de claritate cu care încă se confruntă cercetătorii în această asociere particulară. Cele două studii s-au axat, mai exact, pe relația dintre diagnosticele de diabet de tip 1 (debut recent) și infecțiile COVID-19 la copii.

Primul studiu, de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, a analizat dosarele medicale de la toate persoanele cu vârsta sub 18 ani din Norvegia. Însumând 1,2 milioane de persoane, studiul a căutat noile diagnostice de diabet zaharat de tip 1 la orice moment după un caz COVID-19 confirmat prin test Real Time PCR.

Pe o perioadă de doi ani, între martie 2020 și martie 2022, aproape o treime dintre persoanele din studiu au fost testate pozitiv pentru COVID-19. Acele persoane care au avut test pozitiv de COVID-19 au fost cu 60% mai predispuse să fie diagnosticate cu diabet de tip 1 la cel puțin o lună de la infecție, în comparație cu cele care nu aveau în dosarul medical infecție cu SARS-CoV-2.

Totuși, autorul principal al studiului, Hanne Løvdal Gulseth, atrage atenția că cercetarea are limitări. Este posibil ca multe cazuri asimptomatice sau multe cazuri neraportate să fi fost omise de datele din această cercetare și este posibil ca riscul absolut de diabet zaharat de tip 1 să fi fost incredibil de scăzut în cohorta de persoane cu COVID. Așa că dacă boala COVID-19 este cea care cauzează diabet zaharat de tip 1 la copii, acest lucru se întâmplă doar în rare ocazii.

Al doilea studiu nou a analizat un set de date similar de mare, de această dată cifrele axându-se pe dosarele medicale din Scoția. Aici, cercetătorii au analizat toate diagnosticele noi de diabet zaharat de tip 1 la persoanele cu vârsta sub 35 de ani între martie 2020 și noiembrie 2021.

Comparând datele acestea cu cazurile de infecții SARS-CoV-2 confirmate prin testare PCR, cercetătorii nu au găsit nicio asociere între COVID-19 și diagnosticele noi de diabet de tip 1 la 30 de zile sau mai mult de o lună după o infecție. Pe de altă parte, cercetătorii au găsit creșteri în ce privește numărul de diagnostice de diabet zaharat la interval de 30 de zile de la infecția COVID.

Potrivit cercetătorilor de la  Public Health Scotland și de la Universitatea din Edinburgh, o analiză mai amănunțită a datelor sugerează că nu există nicio legătură cauzală între COVID-19 și diabet zaharat.

În schimb, ei au emis ipoteza cum că creșterea diagnosticelor de diabet zaharat de tip 1 se datorează faptului că tot mai mulți oameni au fost testați pentru COVID-19 în acea perioadă în care prezentau simptomele inițiale ale diabetului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe