Newsflash
Internaționale

Explozie de cazuri cu hepatită acută severă, în special la copii

de L. Budin - apr. 26 2022
Explozie de cazuri cu hepatită acută severă, în special la copii

Un document OMS, publicat recent, indică peste 169 de cazuri cu hepatită acută severă, raportate în 11 țări – majoritatea, la copiii din Marea Britanie.

Organizația Mondială a Sănătății nu a identificat cauza acestor îmbolnăviri și așteaptă rezultatele unor noi analize, informează TF1.

Ziua Mondiala a Ficatului - 2022

SUA, Regatul Unit, Spania, Israel, Germania, Franța – mai multe țări au declarat zeci de cazuri de hepatită acută la copii, cu origine necunoscută, în ciuda anchetelor în curs. Numărul de pacienți crește de la ai la zi. În ultimul său raport, OMS indică cel puțin 169 de cazuri – cea mai afectată țară fiind Marea Britanie.

În Regatul Unit se înregistrează cei mai mulți copii cu această afecțiune – 114 cazuri: 79 în Anglia, 14 în Scoția și 15 în Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Alte țări din Europa înregistrează 13 cazuri – Spania, 6 – Danemarca, 4 – Italia, 2 – Franța etc.

Peste Ocean, 9 cazuri cu suspiciune de hepatită acută au fost indentificate la copii în vârstă de 6 ani din Alabama, conform Centrului European de Control și Prevenire a Bolilor (ECDC).

Conform OMS, infecția afectează în special „copii cu vârste între 1 și 16 ani” și se manifestă prin icter, dureri abdominale, diaree și vărsături, urină închisă la culoare și scaune decolorate. Niciunul dintre cazurile înregistrate nu a prezentat însă febră.

OMS a avansat o primă ipoteză asupra cauzei: adenovirusul, responsabil, în mod obișnuit, pentru infecțiile pulmonare și ale căilor respiratorii. După analiza scaunelor copiilor contaminați, a fost descoperită prezența virusului în „cel puțin 74 de cazuri” – în special în Marea Britanie. Agenția de securitate sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a opinat că cea mai probabilă cauză ar fi tulpina adenovirusului numită F41, informează BBC.

O altă ipoteză dă vina pe pandemie: din cauza multiplicării situațiilor în care comunitățile au trebuit să stea izolate, data de expunere a tinerilor la aceste adenovirusuri a fost amânată. Drept consecință, răspunsul imunitar este mai puternic, provocând și inflamația ficatului, subliniază OMS.

Cercetătorii analizează și presupunerea că ar fi existat o schimbare în zestrea genetică a adenovirusului, care ar fi putut conduce mai ușor la inflamația ficatului.  

Călătoriile recente internaționale nu au fost identificate drept una din cauze, așa cum nu a fost stabilită nicio legătură între aceste hepatite și vaccinurile anti-COVID. OMS așteaptă rezultatele unor analize suplimentare.

Pentru moment, a fost înregistrat un singur deces. Zece copii din Marea Britanie au necesitat transplant hepatic, mai informează BBC.

Hepatită acută severă, înregistrată la un copil din România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe