Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Expresia genică a endometriozei

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 11 decembrie 2020

Potrivit noilor cercetări, diag­nosticarea endometriozei ar putea fi efectuată cu ajutorul unui biomarker complex, bazat pe cinci gene exprimate în biopsiile prelevate de la aceste paciente.

Cercetătorii Departamentului de Medicină Reproductivă și Chirurgie de la Moscow State Medical and Dental University au prezentat în cadrul unei conferinţe rezultatele unui studiu observaţional* care a avut ca obiectiv identificarea unei metode minim invazive de diagnostic al endometriozei.

Endometrioza este o boală enigmatică, care se manifestă prin durere cronică pelvină, dispareunie și dismenoree. Studiul a inclus 85 de paciente, dintre care 50 erau diagnosticate cu endometrioză. În urma secvenţierii ARN a probelor bioptice prelevate, au fost analizaţi expresia genelor și profilul de activare a căii de semnalizare intracelulară.

Datele obţinute au identificat o expresie genică endometrială specifică pentru cinci gene. Ele au fost comparate cu un set de date preexistent, cu 120 de alte mostre de ţesuturi, inclusiv de la nivelul cervixului, ovarului, stomacului și plămânilor.

Biomarkerul a avut o sensibilitate de 94% și o specificitate de 97% în diagnosticarea precoce a endometriozei. Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste observaţii pot avea implicaţii clinice și terapeutice importante.

 

 

*https://www.medscape.com/viewarticle/941813

Etichete: endometrioza endometru arn expresie genica biomarker

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.