Newsflash
Internaționale

Expunerea la poluarea aerului afectează celulele olfactive

de Florentina Ionescu - iun. 16 2020
Expunerea la poluarea aerului afectează celulele olfactive

Potrivit unui studiu recent de la Universitatea din Finlanda de Est, expunerea la particulele în suspensie deteriorează metabolismul celulelor olfactive de la nivelul mucoasei.

Rezultatele acestei cercetări pot contribui la o mai bună înțelegere a modului în care agenții poluanți din aer pot afecta sănătatea creierului nostru, întrucât mucoasa olfactivă (mucoasa nazală) poate să acționeze ca o traiectorie esențială către creier, scrie sciencedaily.com.

miros simt olfactiv poluare particule suspensie

Asocierea dintre expunerea la particulele poluante din aer cu deteriorarea sănătății creierului este speculată de mulți ani de oamenii de știință. Ei cred că particulele în suspensie (acele PM sau particulate matter) pătrund prin mucoasa olfactivă, un țesut localizat în partea superioară a cavității nazale.

Mucoasa olfactivă, arată oamenii de știință, este alcătuită dintr-o diversitate de tipuri de celule, care sunt importante pentru simțul olfactiv, acesta fiind singurul țesut neural din afara creierului. Ea acționează ca o primă linie de apărare împotriva agenților pe care îi inhalăm, inclusiv împotriva agenților poluanți.

Un grup de cercetători din echipa profesorului asociat Katja Kanninen de la Universitatea din Finlanda de Est a publicat un articol de cercetare în „Particle and Fibre Toxicology”. Acest articol clarifică unele aspecte importante despre modul în care expunerea la particulele în suspensie afectează funcția mucoasei olfactive la oameni. Studiul s-a desfășurat cu un nou model celular, bazat pe celule primare din mucoasa olfactivă de la oameni.

Folosind metode sofisticate pentru măsurători, oamenii de știință au descoperit că expunerea la particulele în suspensie provoacă daune critice în metabolismul celulelor mucoasei olfactive. Aceste funcții ale mitocondriilor sunt perturbate de agenții poluanți din aer, arată studiul.

Cercetătorii au identificat și gena NPTX1, care, după cum au arătat studii anterioare, este asociată cu tulburări la nivelul creierului, fiind un esențial în disfuncția mitocondriilor în urma expunerii la particulele în suspensie.

„Având în vedere importanța cavității nazale ca fiind o potențială rută către creier pentru particule și invadatorii străini, eu cred că mai multe studii ar trebui să se concentreze pe descoperirea modului în care expunerea la agenții poluanți din mediul înconjurător și la factorii de mediu afectează mucoasa olfactivă. Aceste descoperiri ar putea duce într-o bună zi la noi modalități de a limita efectele adverse ale expunerii la particulele în suspensie din aer asupra sănătății”, a declarat rofessor Katja Kanninen.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe